Горещ разговор Зеленски - Кристалина Георгиева! Защо

Обещано му е още по-голямо финансиране

Горещ разговор Зеленски - Кристалина Георгиева! Защо | StandartNews.com

В профила си в "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски съобщи за разговор с изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която са обсъдили възможностите за финансова помощ за Украйна, съобщава Ройтерс.

Кристалина Георгиева потвърди, че е разговаряла в петък със Зеленски и го е уверила в "бърз отговор" на молбата на Украйна за спешно финансиране.

"Току-що говорих с президент Володимир Зеленски и изразих високото си уважение към неговата сила на духа и лидерство“, каза управляващият директор на МВФ Георгиева в "Туитър".

"МВФ се ангажира да подкрепя Украйна и нейния народ. Уверих Зеленски в бърз отговор на молбата на Украйна за спешна финансова помощ от МВФ", посои тя.

Отговаряйки в "Туитър", Володимир Зеленски каза, че е благодарен за спешната помощ, която вече е предоставена от МВФ, и призова глобалния кредитор да помогне за възстановяването на страната му след войната.

"МВФ трябва да поеме водещата роля във финансирането на възстановяването на след края на руската агресия", написа той.

МВФ и Световната банка се надпреварват да увеличат финансирането и политическата подкрепа за Украйна, като бордът на МВФ вероятно ще разгледа искането на Украйна за спешно финансиране чрез Инструмента за бързо финансиране още следващата седмица.

Фондът заяви, че Украйна може да получи достъп до допълнителни 2,2 милиарда долара преди края на юни по стендбай споразумение с МВФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай