Голямо обещание от Путин! Каква е съдбата на Зеленски?

Разкритие на бившия израелски премиер Нафтали Бенет

Голямо обещание от Путин! Каква е съдбата на Зеленски? | StandartNews.com

Малко след началото на военните действия в Украйна Владимир Путин е обещал на бившия израелски премиер Нафтали Бенет да не убива украинския президент Володимир Зеленски. Пред в. "Джерузалем пост" Бенет сподели подробности от добре известното си пътуване до Москва, което той направи в началото на март 2022 година, малко след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава израелският лидер се опита да посредничи за постигането на мирно споразумение между Русия и Украйна.

Бенет директно е попитал руския президент: "Възнамерявате ли да убиете Зеленски?", на което Путин отговорил: "Няма да убивам Зеленски". "Трябва да знам, че ми давате думата си", продължил тогавашният израелски премиер.  "Уверявам Ви", отвърнал Путин. "Сигурен ли сте?", попитал Бенет. "Сто процента", категоричен бил руският държавен глава.

След като приключили преговорите в Москва, израелските делегати отпътували за Берлин, за да се срещнат с германския канцлер Олаф Шолц. Той се присъединил към групата им и заедно се отправили към Франция, а после и към Великобритания, и САЩ. Всички тези страни са били наясно с визитата на Бенет в Москва, пише БТА. 

Подготовката на посещението е започнала два месеца по-рано, още преди войната, когато Бенет посети Путин в Сочи и двамата проведоха продължителен разговор, продължил около пет-шест часа.

Според Бенет решението на руския президент да не убива Зеленски по същество е билo отстъпка от целта му да денацифицира Украйна. Освен това той е бил готов да преразгледа и искането си за разоръжаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай