Голяма закана от САЩ. Говори Камала Харис

По отношение на района на Югоизточна Азия

Голяма закана от САЩ. Говори Камала Харис | StandartNews.com

Американският вицепрезидент Камала Харис каза днес на лидери от Югоизточна Азия, че САЩ ще останат в региона за поколения напред. Тя също така подчерта необходимостта от поддържане на свободата на корабоплаване, която според Вашингтон е подложена на изпитание от Китай, предаде Ройтерс.

Харис заяви на среща на върха между САЩ и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), че регионът е приоритет за Вашингтон.

"САЩ и АСЕАН споделят визия за този регион и заедно ще пазим от заплахи за международните правила и норми", каза тя. Харис не спомена конкретно Китай, обвиняван от САЩ, че използва принуда срещу своите съседи.

"Ние сме с нашите съюзници и партньори в защитата на основания на правила морски ред, който включва свободата на корабоплаване и международното право", заяви тя.

"Като държава от Индо-тихоокеанския регион САЩ ще присъстват и ще продължат да са ангажирани в Югоизточна Азия за поколения напред", добави Харис.

По думите ѝ САЩ, които са дарили досега над 115 милиона ваксинни дози на региона, ще продължат да реагират заедно с АСЕАН на заплахата от КОВИД-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай