Голяма реч на Байдън, повтори ключова фраза 12 пъти

Тя изглеждаше като репетиция за предстоящата кампания за втори мандат

Голяма реч на Байдън, повтори ключова фраза 12 пъти | StandartNews.com

Американският президент Джо Байдън заложи на вътрешни теми, малко външна политика и призив за помирение с републиканците в годишната си реч „За състоянието на съюза”.

Речта пред двете камари на Конгреса изглеждаше като репетиция за предстоящата кампания за втори мандат на Байдън, макар че той все още не е обявил официално дали ще се кандидатира. Основните теми бяха от вътрешния живот на страната, а Украйна, Китай и външната политика останаха за накрая – почти час след като Байдън започна да говори.

За първи път Джо Байдън говори пред Конгреса, където едната камара се контролира от републиканците.

„Спорове заради самите спорове, власт заради самата власт, конфликт заради самия конфликт не ни водят никъде”, каза Байдън към републиканците. 

Отношенията между САЩ и Китай се изостриха след като техен разузнавателен балон беше засечен над Съединените щати и свален от военен самолет. Думите на президента за Китай бяха силни, но не търсиха конфронтация с Пекин.

Вашингтон продължава да изпраща милиарди долари военна помощ за Украйна, но войната там едва беше спомената от Джо Байдън.„Аз ще работя с Китай, за това, което може да помогне на американските интереси и света, но не бъркайте – както показахме ясно миналата седмица – ако Китай застраши нашия суверенитет, ще действаме да защитим нашата държава. И го правим”, каза Байдън.

Президентът похвали своите икономическите постижения – намаляващата инфлация, бюджетния дефицит, рекордно ниската безработица и икономически ръст. Думите му обаче са в ярък контраст с обществените намерения – по-малко от една трета от американците одобряват икономическата му политика.

„Преди две години икономиката ни беше в шок. Създадохме 12 милиона нови работни места – повече работни места създадени за две години, отколкото който и да е президент преди за четири години. Инфлацията пада през последните шест месеца, заплатите се повишават.

Защото душата на тази нация е силна, защото гръбнакът на тази нация е силен, защото народът е силен, състоянието на нашия съюз е силено”, каза Байдън.

Поне 12 пъти в речта си Байдън повтори това, което изглежда ще е мотото на кампанията му за втори мандат – „Да си довършим работата“. Фраза, позната и на българските избиратели, пише БТА.

Днес президентът е в един от ключовите и оспорвани щати Уисконсин, където да представи своята визия за бъдещето на Америка.

Кампанията за изборите през ноември 2024-а вече започна. Очаква ни дълга надпревара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай