Голяма промяна в Кипър – нов президент и нова линия

Никос Христодулидис ще води страната. Кой е той?

Голяма промяна в Кипър – нов президент и нова линия | StandartNews.com

Голяма промяна в Кипър. Нов президент ще има страната в следващите 5 години. Гласуването в оспорвания балотаж завърши в 18:00 ч., при избирателна активност от 72,2%. Минути след това бяха обявени екзитполовете.

49-годишният Никос Христодулидис ще е новият президент на Кипър, сочат официалните резултати от изборите в страната.

Според екзитполовете подкрепеният предимно от центристки формации Христодулидис получава между 52% от гласовете, а съперникът му Андреас Мавроянис, зад когото застана основната лява партия в Кипър АКЕЛ –48 на сто. По официални данни избирателната активност е била 72,2 процента от регистрираните избиратели и е малко по-висока в сравнение с първия тур.

Бъдещият президент на Кипър е 49-годишен и по време на голяма част от десетгодишното управление на настоящия президент Никос Анастасиадис беше първо говорител на правителството, а после и министър на външните работи.

Миналата година обаче подаде оставка и обяви кандидатурата си за президент, което предизвика разрив между него и вече бившата му партия, дясноцентристкия Демократически сбор (ДИСИ), която издигна кандидатурата на лидера си Авероф Неофиту.

Победата на Христодулидис е смятана за очаквана, защото всички социологически проучвания преди изборите прогнозираха, че той ще спечели на втория тур. Явно Христодулидис е успял да мобилизира зад кандидатурата си повече гласове от отпадналите кандидати и предимно от десницата въпреки опасенията, че мнозина от привържениците на Демократическия сбор няма да го подкрепят.

Сред основните точки в програмата на Христодулидис са запазване на финансовата дисциплина и осигуряване на икономическа стабилност, европейска ориентация и развитие на съюзите със страни от региона и САЩ. Смята се, че позицията му е по-твърда по отношение на кипърския въпрос в сравнение със съперника му Мавроянис.

Новият президент ще заеме поста от настоящия Никос Анастасиадис на 1 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай