Голям трус в банка номер едно! Напрежение в Брюксел

Тежки думи срещу шефката на ЕЦБ

Голям трус в банка номер едно! Напрежение в Брюксел | StandartNews.com

Банкер номер едно в Европа е поставен под серизоно напрежение!

Мнозинството от служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), участвали във вътрешно проучване, са дали отрицателна оценка на ръководителя на организацията Кристин Лагард, съобщи Politico, позовавайки се на резултатите от анкетата.

Цялостното представяне на Лагард през първата половина на осемгодишния ѝ мандат е оценено като "лошо" или "много лошо" от 50,6% от анкетираните. В същото време само 20,3% от анкетираните оценяват работата ѝ като "добра" или "много добра".

Президентът на ЕЦБ навлиза твърде дълбоко в политиката и използва институцията, за да стимулира личния си дневен ред, смятат почти една трета от анкетираните, като добавят, че желанието ѝ за обществено внимание не е помогнало на репутацията на централната банка.

В проучването в средата на мандата, проведено в периода 12-22 декември миналата година, са включени отговорите на 1089 от около 4500-те служители на ЕЦБ.

Подобна анкета, проведена за предшественика на Лагард - Марио Драги, в края на мандата му, показа рейтинг на одобрение от 64%, пише 19min.bg.

"Марио Драги беше на разположение на ЕЦБ, докато ЕЦБ изглежда е на разположение на Кристин Лагард", пише един от служителите в коментар към последното проучване.

Говорителка на ЕЦБ обаче нарече проучването погрешно.

"Президентът и Управителният съвет са напълно фокусирани върху мандата си и прилагат политики в отговор на безпрецедентни събития през последните години като пандемията и войните", заяви тя пред Politico.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай