Глобалното затопляне забавя темп необяснимо

Въпреки това парниковите емисии продължават да се увеличават

Глобалното затопляне забавя темп необяснимо | StandartNews.com

Хората могат да си отдъхнат - катастрофално глобално затопляне в следващите десетилетия едва ли ще има. Въпреки че все още са в ход, темповете на затоплянето в световен мащаб са се забавили, установи международен екип от учени, цитирани от Ройтерс.

"Най-екстремните нива на глобално затопляне, симулирано от настоящите климатични модели в рамките на 50 и 100 години, изглеждат по-малко вероятни", пише за изводите на учените от Университетът в Оксфорд списание "Нейчъръл Геосайънс".

Темпът на глобалното затопляне се е забавил след резките увеличения на температурите през 80-те и 90-те години на миналия век, въпреки че 10-те най-горещи години, откакто се води статистика, са били след 1998 година. Забавянето предизвиква недоумение, тъй като парниковите емисии продължават да се увеличават. Причината е силният индустриален ръст в Китай.

Експертите са установили, че удвояването на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата спрямо периода преди индустриализацията, което е възможно да стане факт в средата на века, ще увеличи температурите с между 0,9 и 2 градуса по Целзий. Това е под оценките на ООН от 2007 година за увеличение между 1 и 3 градуса по Целзий вследствие на удвояването на концентрацията на въглероден двуокис. Освен това изглежда, че океаните поглъщат повече топлина през последните години.

"Океаните поемат топлината по-бързо от очакваното през последните 10 години", коментира професор Стивън Шерууд от Австралия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай