Четвъртък,

Германия свиква спешна сбирка заради новия щам

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Спешна сбирка заради новия коронвирус свиква утре Германия, която е ротационен председател на ЕС.  Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR), съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер.

Дневният ред е координиране на реакцията на ЕС на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания, каза той.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.

Експерти от Европейския съюз смятат, че съществуващите ваксини срещу коронавиру са ефективни срещу новия бързо разпространяващ се щам, идентифициран във Великобритания, заяви министърът на здравеопазването на Германия днес.

"Според всичко, което знаем досега," новият щам" не оказва влияние върху ваксините", които остават "също толкова ефективни", каза Йенс Шпан пред обществената телевизия ZDF, позовавайки се на "разговори между експерти на европейските власти".

Шпан визира по-специално ваксината на Pfizer-BioNTech, която вече се прилага в някои страни, включително САЩ и Обединеното кралство и която е на ръба на получаването на одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Говорител на здравното министерство на Германия заяви, че срещата на експертите от ЕС се е състояла в неделя и включва представители на берлинския институт Робърт Кох.

Редица държави от ЕС са забранили влизането на граждани на Великобритания в отговор на новия щам, докато Франция заяви, че ще блокира хората, пристигащи от Великобритания, и всички товари, освен ако са непридружени.

Германия, която в момента ротационно председателдтва ЕС, организира в утре среща на експерти, за да обсъди реакцията на блока на новата заплаха, каза говорителят на здравното министерство на страната.

Срещата ще се проведе по схемата за реагиране на IPCR на Европейския съвет на IPCR, която може да бъде използвана за извънредни ситуации в областта на здравето, околната среда или тероризма.

Още по темата: Откриха новия щам на Covid-19 и в Италия

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички