Георги Марков: Тръмпизмът е жив, ще го усетим в Европа

Трябва да се промени избирателната система, нужен ни е италианският опит

Георги Марков: Тръмпизмът е жив, ще го усетим в Европа | StandartNews.com
  • Предпочитам коалицията "Вежди" пред коалицията "Сорос"
  • Орбан беше Тръмп преди Тръмп да стане Тръмп
  • Ние сме колониална държава с намордник
  • Трябва да се промени избирателната система, нужен ни е италианският опит
  • Нови истински християнски десни формации ще изместят ЕНП, казва бившият конституционен съдия и бивш депутат от ГЕРБ Георги Марков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Марков, резултатите от междинните избори в САЩ поне за Камарата на представителите вече са ясни. Битката за Сената продължава. Как да ги тълкуваме на този етап и какво означават те за Америка?

- Резултатите означават, че срещу новите комунисти - неолиберали-прогресисти, които нанесоха изключително тежък удар върху християнството и в Америка, и в Западна Европа чрез смачкване на традиционното семейство, въвеждане на третия пол, гей браковете, джендър идеологията в училищата, които ислямизираха Европа, Запада, които допуснаха нелегалната емиграция да разруши тази страна, които до такава степен откачиха в САЩ, че си събориха паметника на Линкълн и генерал Лий, се изправя Доналд Тръмп, който е съживил Америка.

Означават, че има съпротивителна сила, която да каже "не" на тази неолиберална напаст, която с всички сили се мъчи да разруши националните държави и християнския характер на Западна Европа и на американците.

Значи тръмпизмът е жив, той не е умрял, не можаха да го счупят. Чудя се как не го убиха - до такава степен се опитаха да го унищожат, но не успяха. Това е победа на тръмпизма, тоест, на националната държава, на мира, на неглобализма, на християнските ценности.

Появи се ярката фигура и на републиканеца Рон Десантис, който е срещу войната, ярък защитник на християнските ценности. Аз имах шанса на 20 май, когато републиканците направиха своя форум тук, в Будапеща, да се запозная и да се снимам с него. Тогава Тръмп направи видеообръщение и каза: "Ние никога няма да се откажем от борбата за нашите - забележете! - не евроатлантически, а християнски ценности".

- Това ще има ли измерение в цялата външна политика на САЩ и какво ще е то?

- Америка е разделена. Америка на Тръмп е срещу глобализма, срещу джендър идеологията в училищата. Той казва: ние сме за националните държави, за патриотизма, за историческата памет. И - забележете - каза: ние сме срещу износа на цветни революции, на майдани и на демокрация. Това са забележителни неща, които той приложи в неговия мандат. Тръмп винаги е бил срещу войната и не е случайно, че се извини на сърбите за варварските бомбардировки на демократите и на НАТО през 1999 г.

Следейки неговата кампания, виждаме, че той се обяви категорично за мир в Украйна, руснаци и украинци да седнат и да се разберат и многократно каза: ако аз бях президент, това никога нямаше да се случи. Обвини директно Байдън за тази война и му заяви: ти си най-слабият президент в историята на Америка, ти направи най-лошото, което можеше да се случи на Америка - да обединиш руснаците с китайците, с индийците, с Иран, Пакистан и т.н.

Тоест, вземайки мнозинство на 2 януари в Камарата на представителите в САЩ, със сигурност ще има дебати за всички милиарди, които се изсипаха в Украйна. Къде е разписката, както казаха негови съпартийци по време на кампанията, какъв е отчетът. Може да се иска одит на Зеленски. Най-популярният десен консервативен журналист от "Фокс нюз" направо каза, че Байдън трябва да бъде разследван заради неговия син и връзките им с голямата газова компания в Украйна, където Хънтър взема по 50 000 долара на месец и ги харчи за алкохол, цигари и мацки, както си признава в своята книга. Но през годините Байдън винаги е отричал да има общо с това.

Но истината е, че Байдън, Виктория Нюланд и Сорос направиха Майдана през 2014 г. в Украйна, когато още тогава тази клета държава загуби Крим. Виктория Нюланд буквално отстрани Кличко от политиката, остави го да е кмет на Киев. А Сорос заедно с Джефри Бент отсвири Тимошенко като бъдещ вариант. Тоест, благодарение на Байдън, Украйна стана държава без суверенитет и миналата година продаде една трета от най-плодородната си земя на американски бизнесмени.

- Външната политика на демократите в САЩ ли е в основата на сегашното им изборно поражение?

- Какво става в Демократическата партия най-ясно може да се види от изявленията на една от звездите на демократите - Туси Габар, преди няколко месеца, когато напусна партията. Тя буквално обвини демократите, че са се милитаризирали като ръководство, обслужват интересите на военния комплекс и в прав текст заяви, че се води война срещу белия хетерогенен мъж християнин в САЩ.

Затова тези избори са изключително важни. Беше показано, че САЩ няма да клекне на новата неолиберална комунистическо-прогресистка напаст, на този кръг, който в момента владее Америка, който вече до такава степен пусна корени, че само за 18 месеца около 5 милиона мигранти са приети и там има внос на престъпност. Всъщност престъпността, икономиката и инфлацията, наред със самата личност на Тръмп, му помогнаха за спечелването на тези избори. Американците живеят 8 пъти по-зле, 8 пъти по-висока е инфлацията при Байдън в сравнение с Тръмп. Престъпността е ужасяваща. Ню Йорк беше пред бедствено положение.

Силният коз на демократите, който им помогна в тази кампания, беше за абортите. Но в началото на войната в Украйна през февруари Туси Гарбард отправи директно обвинение към Байдън, че иска да предизвика руснаците да направят тази война, за да обслужи военно-промишления комплекс. Тоест, битката тепърва започва, но това е първата голяма крачка в САЩ.

- Европа едва ли ще остане незасегната от тези промени през океана. Как ще се отразят те на страните от нашия континент?

- За Европа значението на тези избори също е голямо. Ако се върнем на форума на Консервативния съюз на 4 август в Тексас, в Далас, ще видим, че лидер на малка държава, наистина, с голяма биография, какъвто е Виктор Орбан, антикомунист от 1988-а, бе поканен от Тръмп да открие този форум, беше му дадена вечеря в резиденцията му в Ню Джърси. А на другия ден бе поканена да говори Джорджа Мелони, вече премиер на Италия, както и Сантяго Абаскал на партия "Вокс" от Испания.

Тръмп загърби ЕНП. В Европа той вижда тръмпизма в лицето на Орбан, на Мелони, на

Льо Пен, която вече измести републиканците от дясното пространство, на Абаскал в Испания и, разбира се, в партията на Ярослав Качински в Полша. Те ще получат много сериозна морална подкрепа. Не случайно Стив Банън каза: "Орбан беше Тръмп преди Тръмп да стане Тръмп". Връзката между Тръмп и Орбан е много силна. През 2016 г. унгарецът беше единственият, който имаше куража да го подкрепи за държавен глава, другите се бяха снишили.

Така че новата европейска десница, която се прави с оглед на евровота след година и половина, отново ще е от голямо значение. Смятам, че тези нови истински християнски десни формации ще изместят ЕНП. Защото в момента, като изключим победата на Бойко Борисов, ЕНП е много зле. Тя няма премиер в Европа от Виена нагоре, с изключение на Мицотакис в Гърция, Бенкович в Хърватска и австрийския канцлер. Затова влиянието на Тръмп и на републиканците в Европа ще е много важно. Още повече, че Тръмп успя да изчисти самата Републиканска партия от всички псевдоконсерватори, които бяха по-скоро либерали и го предадоха преди 2 години.

- Как ще се отразят изборите в САЩ на българската политика, като се има предвид в каква колизия сме в момента около съставянето на правителство?

- Изборите в САЩ нямат пряко отношение специално за България, както за Унгария и Италия, където премиерите са съратници и приятели на Тръмп, както във Франция, където Льо Пен е първа опозиционна сила в дясно. Защото ние сме колониална държава. Раболепието е водеща черта през тези 32 години и който и да е ни слага намордник. Но истината е, че ако Тръмп или Рон Десантис спечели президентските избори, намордникът ще е от коприна, ще е по-мек, стига да можем да го използваме.

Колкото до България, всички казват, че е много важно да има правителство и слагат точка. Никой не слага вместо точката запетайка и не допълва "което да може да управлява страната". Може би защото знаят, че такова не може да има.

Няма как този парламент да излъчи правителство, което да може да управлява България добре. То може да се излъчи на базата на някакъв компромис, на базата на натиск отвън. Но този парламент с обществена подкрепа от 36%, със слаби партии, при които дори ГЕРБ имат едва 600 000 гласа, а всички други са под 500 000, няма как да роди силно правителство, защото нито институцията "парламент" е силна, нито има стабилно голямо парламентарно мнозинство.

- Каква е причината след всеки избор у нас положението да се влошава все повече?

- За да се опита по някакъв начин да спаси ситуацията през следващите месеци и година, защото изборите до дупка ще продължат, България няма какво да направи, защото партиите няма да станат по-силни, интересът на хората към политиката няма да стане по-голям.

Остава единствено да се промени избирателната система, да се копира италианския опит, където 1/3 (а при нас трябва да са ?) от депутатите се избират мажоритарно, защото това води до по-стабилно мнозинство. И второ, да се вдигне бариерата за коалиции. В Италия и Унгария тя е 10%. Една партия у нас влиза в НС с 4%. Как 10 ще влизат също с 4%. Трябва да са поне 8-10%. Да вървим към по-стабилни парламентарни мнозинства. Така че в този парламент е възможно да се направи нещо, но то ще падне като круша и не зная дали ще може да изкара и 100 дни.

- В момента у нас се редят коалиции. Коя ще е успешната?

- Бих предпочел коалицията "Вежди" - БСП (Корнелия заслужава поздравления за нея), ГЕРБ, ДПС, тоест ЕНП без либералите, плюс малката формация на Стефан Янев, пред коалицията "Сорос", която означава ПП и ДБ да придърпат и ГЕРБ с либералното капиталско крило. Това ще е краят на формацията на Бойко Борисов.

Трябва да се върви към коалиция "Вежди", която да изолира хората на Сорос в България, направили ужасяващи поразии с тия близо 50 НПО, на които бяха хвърлени милиони да съсипят България.

Всъщност Сорос съсипа четири държави - Украйна чрез Майдана, Македония чрез преврата, за да сложи сина си Александър, най-близкия приятел на Заев (клекнаха на гърците, смениха си името - какво унижение!); Румъния, където пуснаха Кьовеши да я съсипе и тя разплака майката на политическите партии там, а те още не могат да се съвземат, никой не знае как се казва премиерът им и не ги броят за живи. И четвъртата държава сме ние, където от две години си тече откровен пуч, завземане на медиите и се посяга на съдебната власт от всички организации на Сорос, които хрантутихме през годините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай