Генералката АКК пое щафетата от Меркел

Католичката и майка на три деца Анегрет Крамп-Каренбауер е луда по футбола и хокея

Генералката АКК пое щафетата от Меркел | StandartNews.com

След 18 години начело на ХДС Ангела Меркел бе изпратена с бурни овации. Поста поема Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана шеговито АКК. Тя има и най-големи шансове да бъде следващият кандидат за канцлер на ХДС. Коя е АКК?

Анегрет Крамп-Каренбауер е новата председателка на Християндемократическия съюз (ХДС). Така лидерският пост на партията отново се поема от жена. За първи път от 40 години обаче ХДС ще бъде ръководен от политик, който не е представен в Бундестага.

Крамп-Каренбауер, както шеговито наричат АКК, спечели драматичния избор на конгреса на ХДС с 517 гласа, като главният ѝ конкурент Фридрих Мерц остана втори с 482 подадени бюлетини. Наблюдателите коментират, че преди гласуването именно тя е държала и най-впечатляващата реч от тримата кандидати за поста. "Силна Европа - отворена навътре и излъчваща сигурност навън" - така трябва да изглежда ЕС, според новата председателка на ХДС. Що се отнася до германската вътрешна политика, централните теми на АКК са следните: дигитализация, силна държава, сигурност за работниците. 

2001: АКК, министърка на спорта на Саарланд, на посещение в обществен басейн

2001: АКК, министърка на спорта на Саарланд, на посещение в обществен басейн

Тя обича футбол, хокей и мотори

55-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер е омъжена от 34 години и има три деца. Тя обича да кара мотоциклет със съпруга си Хелмут и често може да бъде видяна сред публиката на футболни и хокейни мачове. Съпругът ѝ, който е минен инженер, преди години се отказва от професионалната си кариера, за да се грижи за децата и да я подкрепя.

Анегрет Крамп-Каренбауер е смятана за доверено лице на канцлерката Ангела Меркел. По-важно обаче е друго: тя има достатъчно опит във всички полета на политическата дейност. По образование АКК е политолог и юрист. През 1998 е депутат в Бундестага в рамките на шест месеца. Напуска Берлин, тъй като  тогавашният министър-председател на Саарланд Петер Мюлер я връща в местната саарландска политика и я издига в кариерата. Там, в продължение на 12 години, тя оглавява различни министерства. В днешните си речи АКК често препраща към опита си от онова време: било то във вътрешната политика, семейството и жените, образованието или пък културата, труда, социалната политика и спорта. През 2011 година Крамп-Каренбауер поема министър-председателския пост на провинция Саарланд от Петер Мюлер. тя е втората жена от ХДС, заставала начело на федерална провинция.

2011: АКК като министър-председателка на Саарланд участва в местна спортна проява

2011: АКК, министър-председателка на Саарланд, участва в местна спортна проява

АКК събуди ХДС от дълбокия сън

Още в началото на 2017, девет месеца преди изборите за Бундестаг, Християндемократическият съюз изглеждаше притиснат до стената. Кампанията на кандидата на социалдемократите за канцлерския пост Мартин Шулц вървеше с пълна сила. А при християндемократите се усещаше застой. През март същата година се проведоха първите избори за Ландтаг. И изведнъж ХДС се събуди от дълбокия сън: Анегрет Крамп-Каренбауер спечели вота в Саарланд със сензационен резултат  - 40,7%. На федерално ниво този резултат бе от голямо значение.

Когато преди няколко седмици Фридрих Мерц, един от тримата кандидати за председателския пост на ХДС,  обяви самоуверено, че е способен да поведе ХДС към по-високи резултати, по-конкретно - от сегашните 30% до 40% на следващите избори за Бундестаг, АКК му отговори сухо, че тя самата знае много добре как се постига такъв успех и колко добре се чувства човек след това.

На карнавала през 2017: АКК в ролята на чистачка

На карнавала през 2017: АКК в ролята на чистачка

"Мога, искам, ще успея"

През февруари 2018 Анегрет Крамп-Каренбауер се премести в Берлин, поемайки поста генерален секретар на ХДС. "Способна съм, искам и ще успея", подчерта тя на тогавашния партиен конгрес, където бе посрещната с бурни овации. От малката провинция Саарланд до голямата политическа сцена - опитът, натрупан през годините, помогна на АКК да се утвърди като успешен посредник между различните крила на ХДС, които нерядко си съперничат и застъпват различни интереси.

А най-важната цел на "генералката", както я наричат някои, е разработването на нова принципна програма на ХДС. Програма, с която да спечели онези по-консервативни съпартийци и избиратели, които бяха недоволни от Меркел. В името на този "проект" Крамп-Каренбауер се отправи на обиколка из цялата страна. Тя посети 50 града, в които се срещна и разговаря с местните представителства на ХДС. В предизборната битка за председателския пост на партията, по време на която тримата кандидати трябваше да се представят пред партийните членове на общо осем регионални конференции, АКК често разказваше за тези свои срещи. Нейната обиколка из Германия, на която тя отдели много време и сили, днес може да бъде разглеждана като сериозна засилка по пътя към лидерския пост на ХДС.

Анегрет Крамп-Каренбауер, католичка от най-католическата федерална провинция, се представя като модерна консерваторка. Като нов лидер на ХДС, Крамп-Каренбауер има най-големи шансове да бъде следващият кандидат за канцлер, излъчен от тази партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай