Газпром запали синьото гориво, което не стига до Европа

Гигантски факел се появи на 17 юни близо до руско-финландската граница

Газпром запали синьото гориво, което не стига до Европа | StandartNews.com

Рязкото намаляване на доставките на природен газ за Европа през газопровода „Северен поток“ доведе до факта, че „Газпром“ очевидно започна да изгаря газ в индустриален мащаб. 

Това съобщава финландската телевизионна корпорация YLE, позовавайки се на разкази на очевидци и данни на НАСА.

До това заключение навежда гигантски факел, който се появи на 17 юни близо до руско-финландската граница, близо до компресорната станция Портовая, която осигурява изпомпване на газ.

Можете да го гледате всеки ден директно през границата. Сателитни изображения от системата за наблюдение на пожари на НАСА потвърждават наблюденията. През този период не са констатирани други пожари.

"Газпром" ограничи доставките на газ по "Северен поток" от 167 милиона кубични метра на ден до 67 милиона в средата на юни. Компанията обясни това с неизправност на оборудването на Siemens , което западните санкции не позволяват да се ремонтира.

Тогава ставаше дума за две турбини, едната от които беше  в Канада. В началото на август само един от шестте блока остана в експлоатация, а изпомпването беше намалено до 33 милиона. В същото време Газпром отказва както да вземе ремонтираната турбина, така и да даде останалата част за поддръжка.

Представители на руските власти и самата компания казват , че се нуждаят от някои документи, включително уверение, че турбината не е обект на санкции и не може да бъде изключена от Обединеното кралство. В Германия в отговор на това посочват, че подобни санкции не са наложени на такова оборудване, така че изискванията на Русия изглеждат абсурдни и освен това се променят почти всеки ден.

Кремъл продължава да твърди, че Русия е надежден доставчик на енергийни ресурси и обвинява опонентите за проблемите.

На този фон среднодневното производство на "Газпром" през юли е намаляло с 14 процента спрямо юни, до 774 милиона кубически метра газ, което е най-ниското ниво от 2008 г. насам. В същото време доставките за страни извън ОНД продължават да спадат. Рязкото намаляване на продажбите на газ за Европа не може да бъде компенсирано от Китай поради несравнимостта на обемите на доставките.

По-рано днес стана ясно, че "Газпром" счита за невъзможно да достави турбина на Siemens за "Северен поток" заради санкциите на Европейския съюз (ЕС), Великобритания и Канада. Това се казва в официалния Telegram канал на компанията.

Отбелязва се също, че доставката на оборудване за станция Портовая не може да бъде извършена поради несъответствие на текущата ситуация със задълженията на производителя.

В момента Северен поток е основният маршрут за доставки на газ от Русия и Европа. От 27 юли тръбопроводът се използва само с 20 процента от максималния си капацитет поради спирането на две турбини.

На фона на продължаващата несигурност относно перспективите за продължаване на доставките от Русия, цените на газа в Европа скочиха до небето . На 2 август цената на септемврийския фючърс на хъба TTF надхвърли 2260 долара за хиляда кубически метра.

Германия пък твърди, че санкциите не се прилагат за доставките на турбини за Северен поток

Волфганг Бюхнер, заместник-говорител на германския кабинет каза , че западните санкции не се прилагат за доставката на турбини за "Северен поток" и съответният документ "не е необходим по дефиниция".

Така той коментира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков за доставката на ремонтирано оборудване за газопровода. Както каза прессекретарят на президента на Русия , трябва да сме сигурни, че тази турбина не попада под ограничения и че Великобритания няма да я изключи дистанционно.

Такъв документ не е необходим по дефиниция, тъй като турбината не е част от режима на санкции, тъй като доставките на газ от Русия за Европа и следователно доставката на оборудване, необходимо за това, не са обхванати от режима на санкции на ЕС

Ден преди това главният изпълнителен директор на Siemens Energy Кристиан Брух обяви , че единствената пречка за доставката на турбината, необходима за увеличаване на изпомпването на гориво през газопровода "Северен поток", е позицията на Русия, която отказва да предостави необходимите документи .

Също така стана известно, че турбината на Siemens Energy е готова за транспортиране и експлоатация. Това съобщи германският канцлер Олаф Шолц .

Доставките по газопровода "Северен поток" бяха прекратени през юни поради невъзможност за връщане на турбина от ремонт заради санкциите на Канада. По-късно, на 11 юли, газопроводът беше напълно спрян за планов ремонт. На 21 юли газът отново започна да тече към Европа.

Когато Канада се съгласи да върне турбината на Газпром, Русия отказа да я приеме под различни предлози. По-специално "Газпром" заяви , че Siemens е отстранил не повече от една четвърт от неизправностите в оборудването.

На 1 август Виталий Маркелов , заместник-председател на борда на газовия концерн , обяви , че компанията ще се съгласи да приеме ремонтирана в Канада турбина, ако "Газпром" бъде свален от санкциите на Канада, Великобритания и страните от ЕС.

През юли изпомпването беше допълнително намалено до 33 милиона кубически метра на ден, което е само 20 процента от капацитета. В Европа, включително производителят на турбини, не вярват на техническата версия, смятайки, че причините за намаляването на доставките се крият в политическия конфликт и позицията на Европейския съюз по отношение на войната в Украйна, пише Лента ру.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай