Гърция изпрати новите предложения

Гърция изпрати новите предложения  | StandartNews.com

Гръцкото правителство изпрати новите предложения за икономически реформи в опит да се разберат в кредиторите, съобщиха късно снощи представителите на еврозоната.

Новият план е бил подаден два часа преди крайния срок в полунощ. Предстои предложенията от Атина да бъдат разгледани, а през уикенда ще бъде проведена нова среща на върха. Информацията потвърди ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейслеблум.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат увеличение на ДДС на 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите. Атина предлага още увеличаване на корпоративния данък и налозите върху луксозното имущество. Между по-необичайните предложения е таксуването на телевизионните реклами. Гърция предлага още да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016-та. Предвижда се и строг календар за приватизациите. Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт от намаляване на разходите за пенсии през следващата година, като сложи край на ранното пенсиониране и същевременно намали държавните разходи за пенсии, информира БНТ.

В същото време Гърция очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да може да покрие задълженията по заемите си до края на юни 2018-та.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай