Г-7 скръцна със зъби на Китай. Решенията на срещата на върха

Лидерите се произнесоха за коронавируса и климатичните промени

Г-7 скръцна със зъби на Китай. Решенията на срещата на върха | StandartNews.com

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) скръцнаха със зъби на Китай. Те излязоха с общо комюнике, в което призовават за мир и стабилност в Тайванския проток, съобщи Reuters, позовавайки се на окончателния проект на декларация след тридневната среща на върха на неформалното обединение на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония в южния английски град Карбис Бей.

„Подкрепяме значението на мира и стабилността в Тайванския проток“, се казва в проектодокумента. За първи път подобна фраза се появява в съвместно изявление на лидерите на Г-7, предаде Агенция „Фокус”.

Лидерите на страните от Г-7 изразиха сериозна загриженост относно ситуацията в Южнокитайско и Източнокитайско море.

"Оставаме сериозно загрижени за ситуацията в Южнокитайско и Източнокитайско море, а също така се противопоставяме на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото и увеличаване на напрежението." - пише в документа.

Страните от Г-7 призоваха Пекин да зачита правата и свободите на уйгурите в автономния район Синцзян на КНР, както и автономията на Хонконг.

„Ще популяризираме нашите ценности, включително като призоваваме Китай да зачита правата и основните свободи на хората, особено във връзка със ситуацията в Синдзян, както и тези права, свободи и висока степен на автономия за Хонконг, гарантирана от китайско-британската съвместна декларация и британското право, "- се казва в документа, цитиран от Reuters.

Страните от Г-7 се произнесоха и за коронавируса. Те призовават за втора фаза на разследването на произхода на новия коронавирус под ръководството на Световната здравна организация (СЗО).

"Ние също така призоваваме за навременна, прозрачна, основана на доказателства втора фаза на разследването на произхода на Covid-19, водена от СЗО", цитира агенцията проекта на комюнике.

Г-7 възнамерява да увеличи годишното финансиране за борба с изменението на климата съгласно Парижкото споразумение за климата до 100 милиарда долара.

"Потвърждаваме общата цел на развитите страни да събират ежегодно 100 милиарда долара от публични и частни ресурси до 2025 г. за мерки за предотвратяване на изменението на климата и осигуряване на прозрачност на тяхното прилагане", цитира агенцията проекта на изявление. Отбелязва се, че най-бедните развиващи се страни ще бъдат един от основните получатели на помощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай