Франция разсекретила доклад, доказващ химическата атака в Сирия

Франция разсекретила доклад, доказващ химическата атака в Сирия | StandartNews.com

Франция е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за който се твърди, че доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи. Това каза френският посланик у нас Ерик Льобедел.

„Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища", поясни Льобедел пред Би Ти Ви.

„В доклада има много улики, които съвпадат и, които ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума", допълни още френският посланик.

Той определи въздушните удари на Съединените щати, Великобритания и Франция като „необходими, целенасочени и напълно законни".

„Франция непрекъснато се бори срещу употребата на химическо оръжие в Сирия и през юли 2013 г. беше готова да нанесе удари, но за съжаление по това време нашите съюзници – САЩ и Великобритания, не бяха готови. Франция е вносител на двата международни договора за химическите оръжия, които Сирия е подписала", коментира още френският посланик.

На въпрос дали Русия е била предупредена за вчерашните въздушни удари, Льобебел поясни, че знаците от западните лидери са били напълно ясни.

„Имаше много ясни индикации, изразени от нашите ръководители, които многократно повториха, че червената линия е премината и това ще доведе до действия. Естествено, Русия не беше предупредена за техническите подробности и за момента на тези удари", каза посланикът.

„Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове", категоричен е Льобедел.

На въпрос дали въздушните удари „са си свършили работата", посланикът коментира, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

„От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на Съединените щати, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия", допълни Льобедел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай