Франция обяви данни за химическите удари в Сирия

Франция обяви данни за химическите удари в Сирия | StandartNews.com

Париж. Спътникови снимки, направени на 21 август, доказват, че химическата атака в околностите на Дамаск е била осъществена от райони, контролирани от сирийските власти, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от френското разузнаване.

Химическата атака на 21 август в околностите на Дамаск е извършена от режима на президента Башар ал-Асад и при нея са загинали най-малко 281 души, показва документ на френското разузнаване, оповестен днес, пише АФП.

Източник е оповестил броят на жертвите, споменат в доклада на премиера Жан-Марк Еро на депутатите на среща, посветена на сирийската криза. В документа се отбелязва още, че атаката е била "масивна".

Данните са значително по-ниски от оповестените от властите във Вашингтон, които говорят за поне 1400 загинали. В момента страната се опитва да събере коалиция, която да нанесе въздушни удари срещу Сирия.

Правителството на Асад отхвърли отговорността си за атаката и обвини за нея бойците на опозицията, които били въоръжени от Запада. Еро се срещна с депутати, за да им предостави ясно доказателство, че режимът в Дамаск стои зад атаката.

Очаква се документите да бъдат публикувани на уебстраниците на Елисейския дворец и на министерствата на външните работи и на отбраната.

ООН съобщи, че експертите по химическите оръжия могат да се върнат в Сирия, за да приключат работата си по разследването на данните за възможна употреба на химически оръжия в страната.

Междувременно, президентът на Сирия Башар Асад обяви, че смята обвиненията, че сирийският режим е осъществил химическата атака на 21 август край Дамаск, за нелогични и лишени от доказателства.

„Всеки, който отправя някакви обвинения, трябва да предостави доказателства за тях. Лидерите на САЩ и Франция Барак Обама и Франсоа Оланд не можаха да направят това", заяви Асад пред френския в. „Фигаро.

Сирийският президент заяви, че Париж ще стане враг на неговата държава, ако провежда враждебна политика.

„Френският народ не е враг на нашия народ, но политиката на Париж е враждебна за народа на Сирия. Всяка държава, която подпомага финансовото и военното състояние на терористите, е враг на сирийския народ", заяви Асад, като допълни, че осъществяването на удар срещу Сирия може да доведе до война в целия регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай