Франция и Берлин с апел за по-тясно военно сътрудничество

Франция и Берлин с апел за по-тясно военно сътрудничество  | StandartNews.com

Берлин. Франция и Берлин апелират към „новаторски" начини за подобряване на европейското военно сътрудничество. Това те правят в писмо до Катрин Аштън, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, преди голямата среща по въпросите на отбраната през декември, предаде АФП.

Писмото изтъква отговорността на Европа да гарантира мира и сигурността в „днешния променлив свят, с нови центрове на властта и растящи асиметрични заплахи за сигурността, като кибер сигурността или тероризма".
„Ние трябва да предприемем новаторки подходи за използване на нашите ограничени ресурси за максимална полза, като продължим да подсилваме Европейския съюз и неговата Обща политика за сигурността и отбраната", се казва в писмото.

Берлин и Париж се аргументират, че съществуващият бюджет е ограничен и страните-членки на ЕС трябва да обединят и поделят ресурсите „за да се осигури възможността на Европа да действа". Това включва сътрудничество в сфери като транспорт, презареждането във въздуха, медицински операции и разузнаване, както и безпилотни летателни апарати.

Френско-германското писмо е подписани от министрите на външните работи и отбраната и на двете държави.
В отделно писмо те излагат предложения за начините за подобряване на европейската военна мощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай