Събота,

Фон дер Лайен: Унгарският закон е срамен

От: Агенция Стандарт -
Фон дер Лайен: Унгарският закон е срамен
A
A
A

Еврокомисията е готова да започне проверки на случаи на злоупотреби със средствата от новия бюджет още през есента. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европарламента в Страсбург. Проверките ще бъдат част от новия механизъм за защита на европейския бюджет, който обвързва получаването на евросредства със спазването на върховенството на закона. Евродепутатите призоваха днес Комисията и Съвета да започнат действия срещу Унгария и Полша заради проблеми с правовата държава и заради новия унгарски хомофобски закон.

Евродепутати призоваха Еврокомисията да не одобрява националния план за Унгария, преди да бъде оттеглено законодателството, което нарушава правата на ЛГБТ-общността в страната. Фон дер Лайен обеща действия по новия механизъм за защита на средствата от бюджета, след като Съдът на ЕС се произнесе по него.

"Защитата на европейския бюджет не е абстрактен въпрос. Става въпрос за парите на европейските данъкоплатци. Затова ние ще следим стриктно. Точно затова договорихме и новия механизъм в европейския бюджет. Трябва да се вземат мерки, ако се установи, че нарушенията на върховенството на закона в държавите-членки засягат или сериозно рискуват да засегнат доброто финансово управление на бюджета на Съюза или финансовите интереси на Европейския съюз", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.

Според фон дер Лайен унгарският закон е срамен. Еврокомисията смята, че приравнява хомосексуалността с порнографията под претекста да бъдат защитени децата.

"Този закон използва сценария на Путин. Ние виждаме подобна ситуация в Русия - стигматизация на хората от ЛГБТ общността. Експертите наричат това сексуализация на врага. Подобен метод се използва и в една европейска държава и ние трябва да се противопоставим на това", заяви Вера Йоурова - еврокомисар, отговарящ за ценностите и прозрачността.

Някои евродепутати смятат, че няма нищо нередно в новия унгарски закон и че правителството на страната трябва само да взима решения по такива въпроси. Според тях ценностите в Източна и Западна Европа са различни.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички