"Фолксваген" с нови измами

"Фолксваген" с нови измами | StandartNews.com

Германският автомобилен концерн "Фолксваген" призна, че е заблудил за разхода на гориво на нови 800 000 коли, продадени в Европа. Съобщението на компанията, което бе направено във вторник вечерта, доведе до срив от над 8% на акциите й на борсата във Франкфурт. По този начин "Фолксваген" изгуби близо 3 млрд. евро от пазарната си стойност. От началото на скандала с вредните емисии през септември концернът е загубил към 30% от стойността си на финансовите пазари. Според анализатори от UBS скандалът ще коства на "Фолксваген" близо 35 млрд. евро, но компанията ще може да поеме щетите в следващите 5 т., без да й се налага да продава активи.

Според признанието, манипулирани са данните за стойностите на изхвърлените вредни газове от всички модели от серията "Блу Моушън" с дизелови двигатели с обем 1.2, 1.6 и 2 литра. Засегнати са и бензинови двигатели. В поредния скандал не става дума за манипулиращ софтуер, а за изкуствено занижени изисквания за спазване на еконормите, като по този начин те били покрити от почти всички модели. Реално обаче нормите за допустимо изхвърляне на въглероден диоксид са в пъти по-строги. Заради завишеното изхвърляне на вредния газ колите харчат и много повече, отколкото твърди концернът. Става дума за моделите "Поло", "Голф" и "Пасат" на "Фолксваген", А1 и А3 на "Ауди", "Октавия" на "Шкода" и "Леон" и "Ибиса" на "СЕАТ". Това може да коства на "Фолксваген" още 2 млрд. евро щети. В момента компанията e заплашена от глоби за 10 млрд. евро от регулаторните органи по целия свят.

Скандалът първоначално бе насочен към софтуера, инсталиран в 11 млн. коли с дизелови двигатели, произвеждани до 2014 г. Компанията призна, че той намалява емисиите на азотен окис и въглероден диоксид по време на тестове. Така властите били заблуждавани, че колите покриват екологичните норми. В понеделник обаче скандалът придоби нови измерения, след като властите в САЩ обявиха, че и новите коли на концерна използват такъв софтуер. Той бил инсталиран при луксозните модели на "Порше" и "Ауди" с 3-литров дизелов двигател. "Фолксваген" отрече тези обвинения. Съмненията нараснаха, след като американското подразделение на "Порше" обяви, че спира продажбите на модела "Кайен" с дизелов двигател до второ нареждане заради обвиненията. После се разбра, че софтуерът е инсталиран и на един от бензиновите двигатели на "Порше".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай