Фенове блокират Суецкия канал

Палят участък и футболния съюз заради смъртни присъди

Фенове блокират Суецкия канал | StandartNews.com

Фенове блокираха Суецкия канал в знак на протест срещу присъдите по делото за клането на мач в Порт Саид преди година. Тогава при сблъсъци на стадиона в пристанищния египетски град загинаха 70 души. Днес съдът потвърди смъртните присъди на 21 запалянковци, отговорни за безредиците. Още петима ще лежат в затвора до живот, други десет отнесоха по 15 години, а останалите 28 обвиняеми бяха оправдани. Постановлението беше прочетено на живо по местната национална телевизия.

Това предизвика вълна от насилие в Порт Саид. Хиляди блокираха достъпа до пристанището и протестираха пред административни сгради града. Голяма група хора с моторни лодки блокира Суецкия канал.

Протестиращите подпалиха полицейски участък в размирния град. Около 500 демонстранти обсипаха с камъни и коктейли "Молотов" сградата, предизвиквайки пожар, а после блокираха достъпа на огнеборците, съобщи египетското вътрешно министерство. Според ИТАР-ТАСС протестиращите са били провокирани, след като автомобил на полицията се врязал в тълпата. Пострадали са петима души.

В същото време в Кайро беше опожарена сградата на футболната асоциация на Египет. Там феновете на "Ал Ахли" недоволстват, че съдът оправда седем от деветте полицаи, обвинени за трагедията в Порт Саид, при която болшинството от загиналите бяха привърженици на столичния тим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай