ФБР със сериозно подозрение към Тръмп

Укривал ли е документи?

ФБР със сериозно подозрение към Тръмп | StandartNews.com

Според новоразкрити документи става ясно, че ФБР е поискало да претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида по-рано този месец след като са били разгледани предварително предадени от него документи с топ секретна информация.  

В публикуваната отчасти обосновка на ФБР за претърсване на Мар-а-Лаго се споменава, че федералните власти са прегледали около 200 класифицирани документа, които Тръмп е държал след напускането на Белия Дом и е върнал през януари. Обосновката им включва също проведени и интервюта със „значителен брой“ свидетели и написани от бившия президент бележки.  

До претърсването по-рано този месец, което бе определено от републиканци и самият Тръмп като политическо обусловено, се е стигнало, заради притеснения за сигурността на класифицирани документи в имение, посещавано от различни хора, някои от които биха могли да имат лоши намерения и да се доберат до информация например за самоличност на агенти на разузнаването.  

Според обосновката притесненията са се появили след доброволното връщане от Тръмп на архивите някои от класифицираните документи през януари. През пролетта и лятото ФБР са заподозрели, че Тръмп и екипа му са прикрили факта, че в Мар-а-Лаго са останали още класифицирани данни, което от своя страна е довело до претърсването.  

В петък профсекретарят на Белия Дом Карин Жан-Пиер заяви, че няма да коментира и добави, че става дума за „независимо законно разследване“ на Министерство на правосъдието.  

В същото време на въпрос дали е уместно президент да носи у дома си топ секретни документи президента Джо Байдън отговори, че зависи от обстоятелствата и поясни, че в дома си той има място, което е напълно под охрана и че там примерно се съхранява дневния президентски брифинг с информация за теми по националната сигурност.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай