Евросъюзът наточи яки санкции срещу Путин. Кога влизат в сила?

И приближени до руския президент олигарси може да бъдат засегнати чувствително

Евросъюзът наточи яки санкции срещу Путин. Кога влизат в сила? | StandartNews.com

"Стабилен и изчерпателен" пакет от финансови и икономически санкции срещу Русия е подготвил Европейският съюз, ако Москва продължи агресията си спрямо Украйна. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Тя поясни, че предвижданите санкции включват "ограничаване на достъпа до чужд капитал" и "контрол на износа, особено на технически стоки".

Спорният газопровод "Северен поток 2" за Балтийско море също е част от пакета от санкции. Дали газопроводът ще влезе в експлоатация, зависи "от поведението на Русия", предупреди фон дер Лайен.

По нейни думи и приближени до руския президент Владимир Путин олигарси може да бъдат засегнати чувствително.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че съзнателно създават сценарий, който да въвлече Русия във война, и пренебрегват опасенията за сигурността на Москва относно Украйна.

Впоследствие Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна, а Русия отново отрече, подчертавайки, че не е изненадана от "изобретателния сценарий" на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай