Европейски таксиджии протестират срещу конкуренция

Редица европейски градове са блокирани от жълтите коли

Европейски таксиджии протестират срещу конкуренция | StandartNews.com

Париж. Таксиметрови шофьори от цяла Европа протестират срещу конкуренция от нелицензирани шофьори, които отиват на адрес след заявка по мобилен телефон. Най-известната компания за туристически автомобили с шофьор е американската Uber, но в нишата има и други.

Трафикът е блокиран в много градове, като във Франция протестът съвпадна с железопътна стачка. По главните пътни артерии на Париж бяха измерени близо 270 км задръствания. Рано сутринта колони от таксита потеглиха на операция "охлюв" от летищата "Шарл дьо Гол" и "Орли" към столицата. В Рим таксиджиите налагат "обратна стачка" - взимат само по 10 евро на всеки курс, за да подбият цените на конкурентите си. Конвои от таксита блокират движението в Берлин и Франкфурт.

Базираната в Калифорния компания Uber е основната мишена на гнева на шофьорите, но тя е само една от многото нови фирми, действащи във връзка със смартфони и заобикаляйки строгите правила, с които се съобразяват обикновените таксита, информира БГНЕС. Протестът идва дни, след като Uber беше оценена на впечатляващите 17 млрд. долара (12 млрд. евро). Компанията започва работа през 2009 г., като правилата, по които работи, позволяват на клиентите директно да се свържат с "черните таксита", един модел на действие, подобно на който действат десетки такива фирми по целия свят. Само във Франция в момента има около 10 000 автомобили и мотоциклети, работещи за такива нетрадиционни таксиметрови услуги. Шофьорите на такива фирми имат право да взимат клиентите си само след телефонно обаждане, не да ги събират по улиците. Нещо повече, на тях не им се налага да плащат лиценз като на официалните таксиметрови фирми, който струва около 240 000 евро.

В отговор на протеста от Uber съобщиха, че намаляват с 50 евроцента цената на плащанията в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай