Европейската комисия одобри бюджетите на страните-членки

Европейската комисия одобри бюджетите на страните-членки | StandartNews.com

Европейската комисия одобри проектобюджетите на Франция и Италия като обяви, че няма страни от Европейския съюз, които са включили планове за дефицит за 2015 г., които нарушават сериозно фискалните правила на ЕС, съобщи Ройтерс.

Ден след на Рим и Париж внесоха изменения в бюджетите си за да избегнат санкцията на ЕК, комисарят по икономиката Юрки Катайнен обяви, че изпълнителният орган на ЕС не е установил значителни нарушения на правилата на фискална стабилност, които да станат причина бюджетите им да бъдат отхвърлени.

Катайнен отбеляза, че двете страни са се съобразили с изкисванията на комисията и внесли необходимите изменения, и по тази причина няма "сериозни случаи на пренебрегване на правилата... които биха станали повод за отхвърляне на бюджетите".

Той добави, че ЕК ще направи подробно проучване на проектобюджетите, а новият състав на Комисията ще се произнесе върху тях през ноември. "Стъпките, които биха могли да бъдат предприети по силата на Пакта за стабилност и растеж ще бъдат обмислени на тази стъпка", каза комисарят по икономиката.

Минситрът на финансите на Франция Мишел Сапин обяви, че въпреки "конструктивния диалог" с Комисията е необходимо да бъдат взети повече мерки, които да подпомогнат растежа в еврозоната.

В понеделник Италия и Франция изпратиха писма до Катайнен, в които описаха промените в бюджетите си за следващата година. Рим намали дефицита си от 2.9% до 2.6%, след намаление на разходната част с 4.5 милиарда евро. Министърът на икономиката Пиер Карло Падоан коментира, че това ще се отрази на възстановяването на икономиката на страната, но отхвърли обвиненията на опозицията, че "се предава" пред ЕК.

Италия обяви също така, че се отказва от намаляването на данъчната тежест с 3.3 милиарда евро. Франция от своя страна обяви, че успее да намали разходите си с 1.5 милиарда евро.

Това ще позволи на Франция да намали структурния си дефицит с повече от 0.5% от БВП – над 2 пъти повече от планираните 0.2%. Италия път намалява структурния си дефицит с 0.3%, в сравнение с обявените преди 0.1%.

Бюджетът на Париж ще бъде одобрен по-трудно от Брюксел, тъй като бюджетният дефицит за 2015 г. е заложен на 4.3%, далеч от трипроцентния таван за еврозоната.

През последните месеци Франция и Италия водят спор с Германия относно стриктното придържане към фискалните правила на ЕС, изисквано от Берлин. Рим и Париж изтъкват, че е необходимо увеличение на държавните разходи с цел стимулиране на растежа и по-бързо възстановяване от кризата, докато Германия настоява на смаляване на социалната държава и бюджетните стимули в името на спазването на бюджетните изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай