Европа в паника. Какво правят Испания и Австрия

Куриери с колела разнасят пробите във Виена

Европа в паника. Какво правят Испания и Австрия | StandartNews.com

Рязкото увеличаване на заразените от коронавирус в Европа накара редица държави да вземат нови мерки срещу заразата. Крак повлече Испания. Строга карантина влезе в сила от снощи в Мадрид въпреки оспорването на мярката в съда от регионалното правителство, предаде ДПА.

Според новите правила хората нямат право без уважителна причина да влизат или излизат от града и още девет района в столичната област. Новите ограничения засягат около 6,6 милиона души и се очаква да важат две седмици.

В същото време Виена заложи на куриери с велосипеди, за да ускори бавното тестване за Ковид-19. Австрийската столица ще използва близо 300 куриери с колела, за да разнасят тестовете за Ковид-19 на гражданите до лабораториите, на фона на критики, че градът е реагирал прекалено бавно на увеличението на случаите.

Куриерите ще посещават хора, за които има съмнения, че може да са болни, и ще им обясняват как да си направят тест, каза главният здравен инспектор на Виена Петер Хакер на пресконференция. Досега градът разчиташе на професионални здравни работници, които вземаха проби от носа. Очаква се куриерите да превозват по най-малко 1000 проби дневно с велосипеди или електрически мотопеди.

Във Великобритания се оформи голямо огнище на Ковид-19 в Нортъмбрийския университет в Североизточна Англия. Най-малко 770 студенти са с положителен тест за вируса.

През последните няколко седмици близо 50 британски университета бяха засегнати от взривове на Ковид-19, което принуди студенти да се изолират на местата, където живеят, само дни след като пристигнаха за началото на новата академична година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай