Европа се разтресе. Урсула скочи на Италия, искат й главата

Матео Салвини бесен от думи на Фон дер Лайен

Европа се разтресе. Урсула скочи на Италия, искат й главата | StandartNews.com

Европа се разтресе от скандал между Италия и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя заплаши Италия с последствия, ако се отклони от демократичните принципи, предадоха световните агенции, предаде БТА.

По време на изказването си в Принстънския университет Фон Дер Лайен заяви, че ако което и да е демократично правителство изрази желание да работи с ЕК, то двете страни ще работят заедно. "Но ако нещата се насочат в трудна посока, ние имаме средства за действие", закани се тя и припомни случаите с Полша и Унгария.

Фон Дер Лайен очевидно визираше препоръката на ЕК комисия да се суспендира изплащането на Унгария на 7,5 милиарда евро от европейските средства за възстановяване на икономиката след пандемията. ЕК препоръча това заради недостатъчни усилия на Унгария в борбата с корупцията.

ЕК въведе подобни финансови санкции преди две години в отговор на онова, което според нея е равносилно на подкопаване на демокрацията в Полша и Унгария.

Думите на Урсула фон дер Лайен обаче бяха приети на нож в Италия. Те бяха възприети като открита заплаха към партиите в десния консервативен предизборен блок, който се очаква да победи на изборите в Италия в неделя.

Десницата в Италия разчете думите на Фон дер Лайен като заплаха и й обеща депутатите й в ЕП да внесат вот на недоверие срещу нея.

"Какво е това, заплаха ли е?", отвърна в социалната мрежа лидерът на партия "Лига" Матео Салвини. "Уважение към свободния, демократичен и суверен вот на италианския народ", допълни той.

"Това беше една долна заплаха. Едно нежелано нахлуване. Тази госпожа представлява всички европейци, заплатата й се плаща от всички нас и това беше отвратителна и арогантна заплаха", заяви Салвини.

Той каза, че депутатите от партията му в Европейския парламент ще внесат искане за вот на недоверие на Фон дер Лайен.

"В неделя италианците гласуват, а не бюрократите от Брюксел, ако аз бях председател на Европейската комисия, аз щях да бъда по-обезпокоен за енергийните сметки", каза Салвини.

Перспективата за италианско правителство начело с Джорджа Мелони тревожи Брюксел, по-специално във връзка с деликатния въпрос за санкциите срещу Москва, но дипломати и експерти не виждат как Рим би рискувал да откаже огромните помощи, обещани от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай