Европа потъна в скръб след трагедия с много жертви

Послания на съпричастност валят от цяла Европа и от света към Черна гора

Европа потъна в скръб след трагедия с много жертви | StandartNews.com

Послания на съпричастност валят от цяла Европа и от света към Черна гора, където вчера се случи изключително зловеща трагедия.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел изказа съболезнования си по повод стрелбата в гр. Цетине при която бяха убити 11 души, а шестима - ранени.

"Моите искрени съболезнования на семействата на жертвите и на народа на Черна гора след днешната трагедия в Цетине. Нашите мисли са с вас.”

Никой изгубен живот няма цена и не може да бъде компенсиран, отбеляза министърът на правата на човека и малцинствата Фатмир Джека по повод трагедията в Цетине. „Изразявам надежда, че този нечовешки акт, който днес ужаси и потресе цяла Черна гора, никога няма да се повтори“, каза още Джека.

Лидерите на няколко политически партии изпратиха своите съболезнования на семействата на загиналите при стрелбата.

Председателят на Социалистическата народна партия Владимир Йокович каза, че Черна гора не помни подобна трагедия. Той заяви, че Цетине и Черна гора са онемели от болка и че е трудно да се намерят думи на утеха.

Лидерът на Бошняшката партия Ервин Ибрахимович каза: “Чувствам и споделям болката със семействата, приятелите и познатите на жертвите в безпрецедентната трагедия, която се случи днес в Цетине и която дълбоко ме разтърси.”

Президентът на Демократична Черна гора Алекса Бечич написа, че това е най-тъжният ден за цяла Черна гора и семействата на жертвите и ден, в който всеки човек остава без думи. „Искрено съчувствам на болката, с която се справят семейството, приятелите и роднините на родените в Цетине“, добави Бечич в Туитър.

“Искам да изразя съболезнованията си на всички граждани на Черна гора, особено на близките на жертвите; на президента Мило Джуканович и премиера Дритан Абазович за тази ужасна трагедия в Цетине и да им кажа, че цяла Сърбия е с тях“, написа сръбският президент Александър Вучич.

Премиерът на Черна гора Дритан Абазович изтъкна, че инцидентът в Цетине е безпрецедентна трагедия. „Всички сме шокирани, молим гражданите на Черна гора да бъдат със семействата на загиналите, за ранените жертви, някои от които за щастие са извън опасност, всичко да приключи както трябва“, каза той пред болницата “Данило Първи” в Цетине.

Той посети, заедно с министъра на здравеопазването Драгослав Шчекич и министъра на вътрешните работи Филип Аджич, двамата ранени, настанени в болницата. Абазович посочи, че министерството на вътрешните работи, Клиничният център на Черна гора и лечебното заведение в Цетине са готови за всякакъв вид подкрепа. Полицаят, който бе ранен при стрелбата, по думите на Абазович, е с леки наранявания.

Дежурният прокурор Андрияна Настич заяви пред ТВ “Вести”, че са открили девет загинали на мястото на инцидента, а по-късно са получили информация, че още двама души са починали от нараняванията си в болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай