Ето кой ще спаси ЕС от руския газ

Урсула фон дер Лайен с послание към Израел

Ето кой ще спаси ЕС от руския газ | StandartNews.com

Европейският съюз разчита на Израел, за да намали зависимостта си от руския природен газ. Това послание отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на втория ден от посещението си в еврейската държава.

"Откакто започна войната, Русия умишлено прекъсна доставките на природен газ за Полша, България и за Финландия, както и за холандски датски и компании, отмъщавайки си за това, че подкрепяме Украйна. Поведението на Кремъл само засилва решимостта ни да се освободим от руските горива. Сега например търсим начини да засилим енергийното си сътрудничество с Израел", каза Урсула фон дер Лайен в аудитория на Университета Бен Гурион в град Бершеба, цитирана от БНР.

В Ерусалим италианският премиер Марио Драги потвърди желанието на страната си да увеличи газовите доставки от Израел.

"На енергийния фронт си сътрудничим за оползотворяването на газовите ресурси в Източното Средиземноморие и за развитието на възобновяемата енергия. Искаме да намалим нашата зависимост от руския газ и да ускорим енергийния преход съгласно климатичните цели които си поставихме", заяви той.

Израелският премиер Нафтали Бенет заяви, че страната му има желанието и ресурсите да осигури на Европа алтернативи на руските горива.

"Европа се нуждае от енергоресурси възможно най-скоро, а в израелски води има газови залежи. Това е добра новина и за Израел, и за Италия, и за Европа", изтъкна премиерът.

Газовите залежи на Израел се оценяват на около 1 трилион кубически метра - тройно повече от очакваното вътрешно потребление през следващите три десетилетия. Възможностите за износ на тези ресурси са поне три. Проектът "ИйстМед" е за подводен газопровод до Гърция. Втората възможност е за тръба за Европа през Турция, но реализацията ѝ ще струва поне милиард и половина долара и ще зависи от нелеките отношения между Тел Авив и Анкара. Третата възможност е увеличаване на износа за Европа през Египет, където израелският газ се втечнява.

След края на визитата си в Израел днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети Египет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай