Ето какво е било НЛО-то, свалено над Канада

Първи подробности за инцидента

Ето какво е било НЛО-то, свалено над Канада | StandartNews.com

Американски изтребител F-22 свали неидентифициран обект над Канада. Това е вторият подобен инцидент в северноамериканското небе след драматичното сваляне на предполагаем китайски шпионски балон преди седмица, предаде АФП.

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че съвместна военна операция на САЩ и Канада е довела до свалянето на обекта.

"Бяха задействани канадски и американски самолети, а американски F-22 успешно стреля по обекта", написа Трюдо в Туитър в събота.

Малко след свалянето на обекта в 15:41 ч. местно време (20:41 г. по Гринуич) авиационните власти затвориха част от въздушното пространство над северозападния американски щат Монтана, след като откриха така наречената "радарна аномалия", съобщиха от Северното командване на САЩ.

Северното командване заяви, че американски изтребители са се вдигнали в небето, но "не са идентифицирали никакъв обект, който да се съотнесе към радарните попадения". След това небето беше отворено отново за цивилен въздушен трафик.

Обектът, свален в Юкон, е бил "малък, с цилиндрична" форма, заяви министърът на отбраната на Канада Анита Ананд.

"Обектът е летял на височина приблизително 40 000 фута /12 000 метра, бел.р./, незаконно е навлязъл в канадското въздушно пространство и е представлявал основателна заплаха за безопасността на цивилните полети", заяви Ананд пред репортери.

Трюдо заяви, че канадските сили в Юкон "сега ще възстановят и анализират останките на обекта".

Той заяви, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън във връзка с последното навлизане. Ананд допълни, че е разговаряла и с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

В сряда Съединените щати заявиха, че предполагаемите китайски шпионски балони като този, който свалиха на 4 февруари, са част от "флотилия", която е обхванала пет континента. НАТО също изрази загриженост.

Ананд обаче заяви, че "в момента не би било разумно да спекулирам с произхода на обекта".

Американски и канадски изтребители са летели заедно, за да се справят с обекта в събота, съобщиха Министерството на отбраната на САЩ и Ананд.

"Президентът Байдън упълномощи американските изтребители, придадени към NORAD, да работят заедно с Канада за свалянето на обекта над Северна Канада днес", заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър.

По думите му изтребител F-22 е изстрелял ракета AIM-9X, която е свалила обекта.

Белият дом съобщи, че Байдън и Трюдо са разговаряли в събота и са "похвалили силното и ефективно партньорство на NORAD и Северното командване на САЩ и са се договорили да продължат тясната си координация за откриване, проследяване и защита на нашето въздушно пространство".

В петък изтребители свалиха друг обект край северното крайбрежие на американския щат, близо до село Дедхорс.

Операциите по издирване и извличане на останките от този обект продължиха и в събота, но бяха затруднени от арктическия "студен вятър, снега и ограничената дневна светлина", се казва в изявление на Северното командване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай