Ето как Италия смята да покрие огромния си дълг

Планове за следващите години

Ето как Италия смята да покрие огромния си дълг | StandartNews.com

Италия възнамерява да събере поне 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), или около 21 млрд. евро чрез продажба на активи в периода 2024-2026 г., съобщи министерството на финансите в своя Икономически и финансов документ (ИФД), предадоха Ройтерс и БТА.

Планът е част от усилията на премиерката Джорджа Мелони за контролиране на втория по големина дълг в еврозоната като пропорция към БВП, докато инвеститорите следят отблизо състоянието на публичните финанси на Рим.

Съотношението на дълга на Италия към БВП се очаква да се понижи до 139,6% през 2026 г. от 140,2 % през тази година.

Новите цели отчитат постъпленията от продажба на активи, очаквани през следващите три години, се посочва в ИФД, което показва, че без плановете за продажба дълговото бреме вероятно ще нарасне.

Министърът на икономиката Джанкарло Джорджети заяви в документа, че продажбата ще включва дружества, които са обект на приватизационни ангажименти, които вече са договорени с Европейската комисия.

Италия също така ще продаде акции в компании, в които държавната хазна "надхвърля необходимото, за да се поддържа подходяща съгласуваност и единство на стратегическото направление“, добави Джорджети, без да предоставя повече подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай