ЕС плаши САЩ с визи

ЕС плаши САЩ с визи | StandartNews.com

Посланиците на ЕС и на 28-те му страни членки във Вашингтон заплашиха с ответни мерки, ако САЩ въведе поради съображения за сигурност визи за някои европейски граждани, които сега пътуват безвизово, съобщи Франс прес.
След атентатите в Париж на 13 ноември и в контекста на борбата с тероризма миналата седмица Камарата на представителите на САЩ прие проектозакон, който задължава европейци, посетили след 2011 г. Ирак, Иран, Сирия или Судан, да кандидатстват за виза при краткотраен професионален или туристически престой в САЩ. Ако текстът бъде приет и от Сената, ще важи и за лица с двойно гражданство, например френско и сирийско, дори ако никога не са посещавали тези страни. Досега гражданите на 38 богати страни, сред които 23 европейски, са включени в програма за безвизов режим и само попълват формуляр онлайн. Това не пречи на US консулски служби да контролират пристигането им в САЩ и да ги проверяват предварително.

"Подобна всеобхватна мярка срещу над 13 милиона европейски граждани, които посещават ежегодно САЩ, би била контрапродуктивна, би могла да задейства юридически реципрочни мерки и с нищо не би подобрила сигурността, като същевременно би засегнала икономиките от двете страни на Атлантика", предупредиха дипломатите, водени от постоянния представител на ЕС Дейвид О'Съливан в отворено писмо. Държавният департамент увери, че поддържа контакт с европейските лидери и че Вашингтон осъзнава безпокойствата им.

Кери: С Москва
ще направим много

Вашингтон е благодарен на Москва за сътрудничеството в Сирия и приветства сериозността и поетите ангажименти от Русия. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери при срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва вчера. Според американския топ дипломат преговорите във Виена за уреждане на сирийската криза откриват редица нови възможности. Той е убеден, че двете страни могат да направят много. "Русия и САЩ търсят решение за съвместно разрешаване на сирийската криза", каза пък президентът Путин и определи ситуацията в Сирия като тежка. По-рано Кери разговаря и с руския си колета Сергей Лавров, а след срещата се разходи из столицата, купи си сувенири и разговаря с московчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай