ЕС: Отвържете цената на тока

ЕС: Отвържете цената на тока | StandartNews.com

Спешно да изградим пазар на електроенергия, препоръчват от Брюксел

Цените на тока за бита да се определят не от ДКЕВР, а от пазара, настоява ЕК. България да се откаже да регулира цените на тока, препоръча Европейската комисия в доклада си за напредъка на страните от ЕС по изграждането на единен енергиен пазар. Страната ни трябва да премахне регулирания сегмент в цените на тока и да предприеме стъпки за изграждането на конкурентен енергиен пазар чрез създаване на електроенергийна борса и добре функциониращи балансиращи групи, пише в доклада. Вътрешният пазар е концентриран, като през 2012 г. 8 от 24-те търговци на електроенергия са държали 92% от пазара, пише още в доклада. България трябва да гарантира и независимостта на ДКЕВР, която от 2015 г. ще продължи да регулира само таксите за достъп и пренос.

От 2013 г. регулирани у нас са само цените на тока ниско напрежение за бита и малките фирми, но макар и да имат право да сменят доставчика, те не се възползват от тази възможност, пише още в доклада на ЕК. Съществуват много сериозни проблеми, свързани с възможността за избор на доставчик, като по степен на удовлетвореност от услугата и на доверието към доставчиците България е на последно място от всички страни в ЕС, констатира още докладът.

България има свръхкапацитет за производство на електроенергия, като от 13,8 МВт инсталирани мощности през 2012 г. пикът на потреблението тогава е бил 7,8 МВт. Затова ЕК препоръчва да бъдат изградени далекопроводи със съседните страни, за да се подобрят условията за износ.

Въпреки че според анализите на Брюксел нямаме сериозни проблеми с електропреносната мрежа, ЕК ни препоръчва за гарантиране на доставките да изградим две нови 400-киловолтови подстанции край Бургас и три 400-киловолтови далекопровода в Североизточна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай