ЕС обсъжда ситуацията в Босна и Херцеговина

ЕС обсъжда ситуацията в Босна и Херцеговина | StandartNews.com

Брюксел. Една от основните теми на обсъждане за министрите на външните работи на страните от ЕС по време на заседанието на Съвета на Европейския съюз на 10 и 11 февруари ще бъде критичната ситуация, предизвикана от масовите безредици в Босна и Херцеговина.

 

Междувременно върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Валентин Инцко заяви, че ЕС може да изпрати още войници в страната, ако насилието ескалира.

 

Австрийският дипломат коментира, че страната преживява най-тежкия си момент от края на войната през 90-те години на 20 век. „В случай на ескалация на ситуацията, може би трябва да помислим за изпращането на войски на ЕС", заяви той, като допълни, че за момента такава мярка не е необходима.

 

Около 600 войници са разположени в Босна и Херцеговина в рамките на операцията „Еуфор-Алтеа", която се провежда с мандата на ООН.

 

В това време две партии, които участват в управляващата коалиция в Босна и Херцеговина, в неделя призоваха за провеждането на предсрочни парламентарни избори с цел успокояване на народното недоволство, което доведе до протести срещу правителството и бедността и прерасна в невиждано насилие от войната насам.

 

„Наложително е да спрем насилието, да възстановим сигурността на гражданите и да организираме бързо предсрочни избори", обяви комюнике Социалдемократическата партия, въпреки че следващите избори да предвидени за октомври.

 

На свой ред лидерът на основната мюсюлманска партия в страната SDA и член на тричленното президентство в Босна и Херцеговина, Бакир Изетбегович, също призова за предсрочни избори. „Народът иска смяна на властта", заяви Изетбегович.

 

На този фон протестните акции в Босна и Херцеговина продължаваха и вчера. Протестиращите в град Тузла обявиха своите искания към властта. Демонстрантите поискаха да се понижат заплатите на държавните чиновници до средното ниво за страната и да се формира ново правителство, което да се състои не от политици, а от специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай