ЕС няма да наказва шестимата българи

„Важно е развоят на събитията в България да не обръща поетата посока на напредък."

ЕС няма да наказва шестимата българи | StandartNews.com

ЕС няма да накаже шестимата българи, санкционирани от САЩ, заявиха от Европейската комисия, предаде БНР.

На въпрос дали Брюксел е готов да наложи мерки срещу тях, според приетия през декември 2020 г. глобален санкционен режим, от Европейската служба за външна дейност отговарят, че няма практика на Съвета на ЕС да налага санкции на граждани на Съюза.

На въпрос дали американските санкции ще намерят отражение в предстоящия през юли доклад за България за върховенството на закона, говорителят на Еврокомисията Кристиян Виганд отговори:

„Важно е развоят на събитията в България да не обръща поетата посока на напредък. България трябва да приключи с прилагането на реформите, отбелязани в доклада от 2019-та година, все още има несвършена работа. Важен елемент в него е да продължи сътрудничеството с органите на Съвета на Европа, за да се преодолеят някои слабости, свързани с антикорупционната рамка и ефективността на криминалните разследвания“.

Виганд допълни, че в България трябва да се наложи солиден опит по издаването на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Той добави, че Комисията ще продължи да наблюдава отблизо работата в тази насока в контекста на годишните доклади по върховенството на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай