Ердоган обяви пакет от реформи

Ердоган обяви пакет от реформи | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган оповести дългоочаквани реформи в страната, обединени в „пакет за демократизация".

Той обяви, че е може да бъде намален 10-процентният праг за влизане на политическите партии в парламента. Той предложи премахването на забраната за носене на забрадки от жените, които работят в държавните учреждения с изключение на полицията, съда, прокуратурата и военните институции.

Една част от реформите се отнася до разрешаването на кюрдския проблем по мирен начин - процес, който включва и разрешаване на обучение на кюрдски език в турските училища. Частните училища вече ще могат да предлагат образование на кюрдски език, което досега беше забранено, заяви Ердоган. Либерализацията на чуждоезиковото обучение ще обхваща и други езици и диалекти, допълни той.

Предлагат се и реформи в образованието, премахването на задължителните училищни униформи и др.

В пакета реформи се съдържат и предложения във връзка с подобряването на социалната среда на турските роми и инфраструктурата на ромските селища. Въпреки очакванията, обаче, не бяха обявени реформи по отношение на общността на алевитите - мюсюлманско либерално малцинство, което настоява за равноправие със сунитите.

Не се оправдаха и очакванията на Вселенската патриаршия за евентуално откриване на Гръцката православна семинария, която бе закрита преди 42 години от турската държава.

Първата реакция на легалната кюрдска партия към оповестения „пакет за демократизация" бе отрицателна. Съпредседателят на легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Гюлтан Къшанак оцени оповестения „пакет за демократизация" като „недаващ отговор на очакванията за демократизация в Турция. Този пакет няма капацитета да допринесе за разрешаване на кюрдския проблем; нито пък за преодоляване на „задръстването" в демократичното развитие на страната", посочи още Къшанак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай