Ердоган сложи начало на предизборната си кампания

Президентските и парламентарните избори в Турция са 2-в-1 на 14 май

Ердоган сложи начало на предизборната си кампания | StandartNews.com

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган официално започна предизборната си кампания днес преди президентските и парламентарните избори на 14 май, предаде ДПА.

Опозиционните партии вече стартираха своите предизборни кампании, които се провеждат в сянката на опустошителните земетресения от 6 февруари, засегнали южната част на страната.

След 20 години на върха на турската политика, първоначално като министър-председател, а след това като президент, Ердоган е изправен пред трудна кампания, отбелязва агенцията.

Наред с твърденията за слабо управление на кризата след земетресенията, страната се сблъсква с годишна инфлация от около 50 процента.

Сред тримата претенденти за президентския пост, лидерът на лявоцентристката Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се смята за човек с най-добри перспективи, посочва ДПА. Кълъчдароглу е лидер на алианс от общо шест политически формации.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която има подкрепата на близо 10 процента от турския електорат, не е излъчила кандидат. Това се смята за косвена подкрепа за Кълъчдароглу, пише още агенцията.

В случай че нито един от кандидатите не събере повече от 50 процента от гласовете на първия тур от президентските избори, ще се проведе балотаж две седмици по-късно - на 28 май.

Около 60,9 млн. души имат право да гласуват в Турция и още 3,3 млн. души в чужбина. Голямата турска диаспора ще може да гласува от 27 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай