Енергийни бунтове и стачки готвят в Белгия, властите чакат и умуват

Белгийското правителство обмисля какви мерки да предприеме

Енергийни бунтове и стачки готвят в Белгия, властите чакат и умуват | StandartNews.com

Профсъюзите в Белгия предупредиха, че през ноември ще свикат всеобща стачка, ако до края на септември правителството не предложи мерки срещу поскъпването на енергията, съобщиха местни медии. Настоява се за скорошни действия и да не се изчакват общоевропейските решения.

Според представители на синдикатите властите очакват насоките на ЕС, но това би забавило мерките поне до октомври. Те настояват правителството да обещае, че няма да бъде спиран токът за неплатени сметки на частните потребители през зимата, както и че ще бъдат обезщетявани работниците от производствата, които се е наложило да спрат работа заради ръста на цените.

Белгийският премиер Александер де Кро (на снимката) се съгласи, че достъпът до електропреносната мрежа не трябва да бъде прекъсван за частните абонати, както и че не трябва да бъдат пращани съдебни изпълнители на потребителите, които не успяват да си платят енергийните сметки.

Белгийските власти обмислят какви мерки да предприемат и как те ще се отразят на бюджета, как да бъдат правилно насочени и технически подготвени, посочват медиите.

За утре е насрочено извънредно заседание на европейските енергийни министри, на което ще бъдат обсъдени мерки срещу високите цени на енергията и ще бъде представена оценка за готовността за предстоящата зима.

Европейската комисия вчера представи предложения срещу натиска на енергийните пазари, които предвиждат ограничаване на потреблението на ток, преразпределение на свръхпечалбите на производителите на електроенергия и ограничаване на цените на внасяния от Русия газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай