ЕМА изследва китайската ваксина

Във ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела

ЕМА изследва китайската ваксина | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу Covid-19 на китайската лаборатория Синовак. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Във ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта. Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква КОВИД-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.

Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.

През февруари ваксината на Синовак - "Коронавак", бе разрешена в Китай. Тя е разрешена също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция. Препаратът на Синовак е втората одобрена китайска ваксина. През декември беше одобрен препаратът на държавната компания "Сонофарм".

Компанията твърди, че ефективността на васкината и достига до над 74%. Досега са доставени около 200 000 милиона дози от препарата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай