Еквадор обвини САЩ в "изнудване"

Еквадор обвини САЩ в "изнудване" | StandartNews.com

Кито. Еквадор излезе от търговско споразумение със САЩ, твърдейки, че то се е превърнало в инструмент за "изнудване" от страна на Вашингтон спрямо Кито относно молбата за убежище на Едуард Сноудън, предаде Ал-Джазира.

За момента се смята, че Сноудън в момента се укрива на летището в Москва, където той пристигна от Хонконг в неделя.

Еквадор е все още не е започнала да разглежда молбата му за убежище, макар че изрази подкрепа за бившия скъжител на агенцията за национална сигурност на САЩ.

"Дали ще му бъде позволено да пристигне на територията на Еквадор? Това е нещо, което по принцип не сме разисквали", заяви президентът Рафаел Кореа на пресконференция в четвъртък.

"Ние вероятно ще разгледаме неговото искане, но за сега той е в Русия", каза той, добавяйки, че посланикът на Еквадор в Русия се е срещнал със Сноудън само веднъж в понеделник в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва.

Основателят на Wikileaks, Джулиан Асанж, който подпомага Сноудън, заяви в понеделник, че Кито е дала на Сноудън "документ на бежанец", който ще му позволят да пътува до Еквадор.

"Можете да поискате убежище, когато сте на територията на страната. Сноуден не е на територията на Еквадор, така че технически не можем дори да обработваме молбате за убежище", заяви Кореа.

САЩ анулира паспорта на Сноудън, след като той разкри широко разпространен програма за подлсушване на САЩ в началото на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай