Екшън в Скопие, към парламента полетяха димки и пиратки

Поредния ден от протестите срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония

Екшън в Скопие, към парламента полетяха димки и пиратки | StandartNews.com

Проливен дъжд се изля над Скопие преди началото на поредния ден от протестите срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония, въпреки това, при засилено полицейско присъствие протестиращи се събраха пред сградата на правителството. С викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме  пиратки голяма група от тях преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи. От хвърлените пиратки, димки, яйца, бутилки, домати вратата на сградата на министерството е със счупено стъкло, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димки и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон с щитове, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата.

Към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка и раздели агресивната група на улицата пред парламента, а след това и през улицата. Видяха се няколко ранени полицаи, които бяха изведени от колегите си извън кордона, както и няколко арестувани, информира БТА.

Парламентът вече е ограден изцяло от полиция, а протестиращите вече са разделени на две групи и изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай