Две изненади от Москва. Новият световен ред

Русия с доктрина за външна политика, заплаши враговете си

Две изненади от Москва. Новият световен ред | StandartNews.com

Две изненади дойдоха от Москва и само за час стреснаха света.

Първата поднесе говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отговори на беларуския президент Александър Лукашенко, който призова днес Русия да спре щурма си в Украйна.

Кремъл изключи възможността да преустанови офанзивата си въпреки апела на своя основен съюзник Лукашенко, съобщи Франс прес.

"По темата за Украйна нищо не се променя: специалната военна операция продължава, защото това е единственото средство за постигане на целите, стоящи днес пред нашата страна", коментира Песков.

Той уточни, че президентът Владимир Путин ще обсъди следващата седмица с Лукашенко предложеното от беларуския президент примирие.

Русия не може да не обръща внимание на хипотетичната опасност, която създават за нея призивите за разполагане на ядрено оръжие в Украйна, добави Песков, коментирайки петиция, публикувана на сайта на украинския президент Володимир Зеленски. Това е "много опасна тенденция", подчерта говорителят.

Час по-късно дойде изненада от самия Путин.  Публикувана бе нова версия на Концепцията за външна политика (КВП) на Русия, одобрена от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Документът определя приоритетните области, целите и задачите на международната дейност на страната и ще бъде пътна карта за руското външно министерство и други министерства и агенции.

Предишната версия на концепцията беше приета през ноември 2016 г.

На среща с членовете на Съвета за сигурност президентът Путин посочи, че новата външнополитическа концепция на Русия ще послужи като добра основа за по-нататъшната работа в областта на международните отношения.

Президентът призова за укрепване на суверенитета на Русия, засилване на нейната роля във формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред. "При перспективното планиране на нашите действия е важно да отчитаме целия спектър от фактори и тенденции в международните отношения, да работим за укрепване на суверенитета на Русия, да увеличаваме ролята си в решаването на световните проблеми и формирането на по-справедлив, многополюсен световен ред", подчерта президентът.

Актуализираната версия на концепцията за външната политика на Русия предполага, че антируските стъпки от страна на неприятелски държави ще бъдат последвани от твърд отговор, посочи руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата на Путин с постоянните членове на Руския Съвет за сигурност.

Основната цел на новата КВП на Русия е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави, заяви Лавров.

Според дипломат №1 на Москва от Русия ще зависи дали Западът ще следва препоръката за неконфронтационна политика спрямо Москва.

"Ясно е фиксирано, че ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях. Те обаче трябва да са наясно, че прагматичното взаимодействие с Русия е възможно, само ако са наясно с безсмислието на конфронтационната политика и ако на практика отхвърлят тази политика", заяви министърът. “От нас ще зависи до каква степен Западът ще бъде готов да следва тези препоръки.“

Що се отнася до страните - непосредствени съседи на Русия, в концепцията се посочва, че основната цел на Москва в този регион е да се превърне в зона на мир, добросъседство и благоденствие. Отделно в документа се подчертава, че Русия се стреми към мирно разрешаване на международните въпроси в Арктика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай