Двама монарси в джоба

Банкноти и монети с лика на кралицата ще бъдат заменени постепенно 

Двама монарси в джоба | StandartNews.com

* Сбогом на лирите с лика на Елизабет

* Банкноти и монети с лика на кралицата ще бъдат заменени постепенно 

Лондон започва операция „Нови пари“. Милиарди монети и банкноти по цял свят с лика на Елизабет Втора трябва да бъдат сменени след смъртта на кралицата. В продължение на почти 70 години образът на Нейно величество стои на монетите на Обединеното кралство, с различни варианти на нейния профил. Тя е изобразена на националните банкноти повече от 60 години – първият британски монарх, който направи това. Нейният портрет е и върху валутата на няколко страни, които преди са били под британско управление.

Очаква се замяната им с алтернативи с лика на новия монарх да отнеме поне две години.

От 1953 г., една година след като кралицата се качва на трона, монетите на Обединеното кралство носят пет различни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната през 1960 г.

Но сега Банката на Англия, която печата банкнотите, и Кралският монетен двор, който сече монетите, са изправени пред огромната логистична задача да изтеглят тези пари от обращение и да ги заменят с парични знаци, върху които е портретът на крал Чарлз III.

В Обединеното кралство има повече от 4.7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 милиарда паунда (95 милиарда долара), според централната банка. В обращение са и около 29 милиарда монети, съобщават от Кралският монетен двор, пише economic.bg.

Новите пари вероятно ще бъдат въведени постепенно и ще съществуват като законно платежно средство заедно със старите банкноти и монети за определен период от време.

Подобна ситуация имаше през 2017 г., когато Кралският монетен двор започна да издава нова 12-ъгълна монета от 1 паунд. Тя беше в обращение едновременно със старата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Кралският монетен двор заяви в изявление на уебсайта си, че монетите с образа на кралицата „остават законно платежно средство и в обращение“ и че производството им ще продължи както обикновено през „този период на почтителен траур“.

Банката на Англия каза, че настоящите банкноти с образа на Нейно Величество ще продължат да бъдат законно платежно средство“. 

Миналия петък, ден след смъртта на Нейно Величество, толкова много хора се опитваха да влязат в уебсайта на Кралския монетен двор, че се образува виртуална опашка.

Образът на кралицата краси някои банкноти и монети в Британската общност – асоциация от 54 държави, почти всички от които преди са били колонизирани от Обединеното кралство.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният образ е върху пластмасови банкноти от 20 канадски долара.

"Настоящата полимерна банкнота от 20 долара е предназначена да циркулира през следващите години. Няма законово изискване за промяна на дизайна в рамките на предписан период, когато монархът се промени“, каза Амели Ферън-Крейг, говорител на Банката на Канада, в изявление за CNN Business.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 долара. Централната банка на страната заяви в петък, че няма да има „незабавна промяна“. Банкнотите от 5 долара „няма да бъдат изтеглени“ и вероятно ще останат в обращение с години.

Дизайнът на монетите може да се променя по-бавно, ако се следва исторически прецедент: обичайно е да имате различни монарси в портфейла си, тъй като смяната на монетите се случва постепенно, а не чрез изтегляне.

Промяна от знамена и гербове до Конституции

Не само парите ще изискват преобразяване. Обединеното кралство е изправено пред огромна операция за промяна на кралските знаци на хиляди пощенски кутии и новоиздадени паспорти.

Знамена

От знамената, които се веят пред полицейските участъци в Обединеното кралство, до стандарта, използван на военноморски кораб, когато на борда е генерал, хиляди знамена, украсени с EIIR, ще трябва да бъдат заменени. Военните полкове носят "цветовете на кралицата", много от които са осеяни със буквите EIIR, бродирани със златни нишки. Знамето на противопожарната служба включва нейните инициали и страните, в които кралицата остава държавен глава, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия. Съществуват и флаговете, които експертите по знамена наричат ​​"Е флагове" – личните знамена за кралицата, които се използват, когато тя е на посещение.

Кралският стандарт

Възможно е кралският стандарт – четвъртитото знаме, което се вее навсякъде, където е резиденцията на монарха – също да се промени. Версията, използвана от кралицата, включва една четвърт, представляваща Шотландия (вилнеещ лъв), една за Ирландия (арфа) и две, представляващи Англия (три лъва, преминаващи), но няма символ за Уелс. Този стандарт се използва много преди Уелс да има свое национално знаме, признато през 1959 г. Следващият монарх може да включи уелски елемент.

Националния химн

Една от най-простите промени на теория ще бъде промяната на думите на националния химн - от „Боже, пази нашата милостива кралица“ на „Боже, пази нашия милостив крал“. Това обаче също може да отнеме време, преди големи тълпи да запеят новата версия с увереност. Химнът се използва от 1745 г., като една ранна версия гласи: "Бог да пази великия Джордж, нашия крал, Да живее нашия благороден крал, Бог да пази краля".

Молитви

Кралицата е била "защитник на вярата и върховен управител" на Англиканската църква и има молитви за нея в Книгата на общите молитви, която датира от 1662 г. Очаква се те да бъдат променени, за да станат молитви за новия монарх. Това трябва да бъде направено по силата на законодателство или кралска заповед и последно се е случило след смъртта на Кралицата-майка. Свещениците също могат да променят молитвата временно.

Кралски герб

Познатият кралски герб, който включва лъв и еднорог срещу щит, се използва в правителствени сгради и канцеларски материали и всяка промяна би била скъпа, но може да не е нужна. Ще трябва да се промени обаче, ако новият монарх реши да представлява Уелс на щита в съответствие с всяка промяна на кралския стандарт.

Кралски заповеди

От компанията за напитки Angostura в Тринидад и Тобаго до ковача от Съсекс Зак Треливинг - заповедта на кралицата в момента се прилага за повече от 600 предприятия, които имат доставки за кралското домакинство. Сред брандовете, които се радват на образа на кралицата в своите маркетингови материали, са пианата Steinway, зърнените храни Jordans, Gordon’s джин и бижутери на Swarovski, както и водопроводчици, производители на огради, инженери, ножици за жив плет и мелничари. След смъртта на кралицата те могат да загубят статута си, освен ако не получат нова заповед от нейния наследник или друг член на кралското семейство, който да стане дарител – потенциално нов принц на Уелс. Това може да не стане бързо. Когато принц Филип почина, притежателите на кралската му заповед получиха две години отсрочка. Нов монарх може да реши да коригира критериите, които трябва да бъдат изпълнени, за да стане притежател на кралска заповед.

Марки

Пощенските кутии на Royal Mail, носещи кралския шифър на кралица Елизабет - ER, едва ли ще бъдат премахнати. Някои с GR шифъра на крал Джордж VI са в употреба и днес, 70 години по-късно. Пощите обаче ще сменят марките, като ще се използва профилно изображение на новия монарх.

Клетви за вярност

Депутатите нямат право да заседават в Камарата на общините, да участват в дебати, да гласуват или да получават заплата, освен ако не се закълнат във вярност към короната. От 1952 г. формулировката е: "Аз (името на депутата) се кълна във всемогъщия Бог, че ще бъда верен на Нейно Величество кралица Елизабет, нейните наследници и приемници, според закона".Депутатите и колегите им ще трябва да положат нова клетва пред нейния наследник. Новите британски граждани също са помолени да се закълнат в "истинска вярност към Нейно Величество Кралица Елизабет Втора и нейните наследници", а Министерството на вътрешните работи вероятно ще промени това. Новите членове на въоръжените сили също се кълнат да "бъдат верни на Нейно Величество кралица Елизабет II и нейните наследници".

Конституциите на други държави

14 държави признават монарха за свой държавен глава. В много случаи това е записано в техните конституции и те трябва да бъдат променени, за да се позовават на нейния наследник. В страни като Ямайка, където има силно движение за независимост, и Белиз, тези конституционни промени ще изискват референдум, според експерти от Британската общност. Очаква се това да доведе до политическа нестабилност за новия монарх. След като Барбадос стана независима страна през 2021 г., Великобритания може да се изправи пред загубата на друга важна част от Карибската общност.Вероятно е да възникнат въпроси и в страни като Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Гренада, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини относно това дали новият монарх може законно да назначи генерал-губернатор, ако конституцията на съответната страна не е била променена, за да се отнася до краля, а не до кралицата като държавен глава.Името на кралицата е споменато и в безброй други закони, които ще изискват преработване. А това нито е лесен, нито е евтин процес, особено за по-малките страни.Сред конституционните монархии Австралия, Канада и Нова Зеландия имат въведени мерки, така че новият монарх автоматично да става държавен глава, пише dnes.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай