Два дни терор в Македония (ОБЗОР)

Два дни терор в Македония (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тежко терористично нападение преживя македонският град Куманово. Група от над 70 души, водени от петима косовари, атакува още в събота града, в който има албанско население. Екстремистите бяха елиминирани едва вчера, като 14 от тях бяха убити. Загинаха и осем македонски полицаи. Българските политици изразиха сериозна загриженост за ситуацията в съседната ни държава.

Скопие обяви, че петима косовари са ръководили нападателите

Осем полицаи и 14 терористи убити при сраженията в Куманово

Осем полицаи убити, 37 ранени и 14 нападатели ликвидирани. Така завършиха двата дни терор в македонския град Куманово, който е близо до границата с Косово. Още в ранните часове на събота група от над 70 човека започна атака срещу града, в който през целия ден и вчера се чуваше стрелба и взривове. Местното население бе евакуирано, а полицията влезе в тежки сражения с нападателите, които атакуваха със снапейристки огън.

Екстремистите, които представляваха заплаха за сигурността на македонските граждани, са напълно елиминирани, обяви едва днес следобед говорителят на македонското МВР Иво Котевски, цитиран от агенция МИА. Според премиера Никола Груевски, срещу когото от пет дни има гневни протести, заяви, че целта на терористите са били молове и спортни обекти. Отговорност за нападението пое Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово. Заедно с групировката ГРИ заявиха в изявление на албански език, че започват създаване на Република Илирида и с действията си са поискали от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република".

Иво Котевски съобщи, че петима косовари, членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), са ръководили групата, нападнала квартал "Дива населба" в македонския град, в който има голям брой албанско население. Според някои източници терористите са носили униформи на АОК. Става въпрос за Мухамед Красничи, наричан Малишева, Мирсад Ндрецай, наричан Командир Нато, Сами Укшини, т.нар. Командир Соколи, Бег Ризай, наричан Командир Бегу, и Дем Шеху, наричан Юнику. Котевски каза още, че само един от убитите нападатели е идентифициран - също косовар на име Джафер Зумбери. Появиха се информации, че част от нападателите са воювали в Косово, в Македония през 2001 г., когато имаше сражения с албански партизани, и дори в Сирия.

"Над 30 терористи, повечето македонци и един от Албания, се предадоха в събота вечер", каза още Котевски. Според някои информации сред задържаните има мъже, жени и дори деца. На пресконференция в събота министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска заяви, че "терористична група", която е преминала в Македония от неуточнена съседна страна, планирала "да използва сегашната политическа ситуация, за да извършва нападения срещу стратегически държавни институции". Те искали да нападат и полицейски направления и се ползвали с помощта на местни ятаци. Не може да се изключи да има и други убити терористи предвид факта, че обектите, откъдето те нападаха полицията, значително са пострадали и е възможно в други помещения да има още тела, каза Котевски. Намерен е арсенал оръжие, който ще бъде предаден за по-нататъшен анализ.

В квартал "Дива населба" в Куманово снощи се извършваше оглед от представители на ОССЕ и специални части на македонската полиция. След огледа ще бъде направено възможното да се отворят коридори, за да могат евакуираните граждани, които бяха изтеглени от града в събота, да се приберат по домовете си. След това ще им бъде предадена хуманитарна помощ. Ситуацията обаче оставаше напрегната и големи групи граждани стояха в близост до квартала в очакване как ще се развие ситуацията. На едно от тези места стотина албанци тихо протестират срещу прекомерната според тях употреба на сила. Изстрели вчера се чуваха в скопското село Арачиново, както и в кумановското село Грушино, което се намира на стария път между Куманово и Скопие.

Правителството на Република Македония обяви двудневен траур в памет на загиналите полицаи. Македонският президент Георге Иванов свика за снощи извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски и министри. Поканени са също лидерът на опозицията Зоран Заев, който неотдавна разпространи скандални аудиозаписи за премиера и предизвика яростни протести срещу правителството.

Групировка плаши с тотална война

Така наречената Освободителна народна армия /ОНА/, македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово и заяви, че въоръжените й сили са организирани, способни и имат достатъчно средства да продължат борбата, съобщиха македонски и сръбски медии.

В съобщение до медиите на албански език ОНА и още една терористична група - ГРИ заявяват, че е започнал процес на създаване на Република Илирида и са поискали от "международния фактор" да накара македонските власти да приемат новата "република". В противен случай те заплашват, че ще унищожат целите Балкани, а не само Македония. Съобщението е подписано от командир Хамди Ндрецай Пантиер. Един от членовете на ОНА, пожелал да остане анонимен, заявил за медиите, че на 12 май в Македония ще започне тотална война и действията в Куманово са само увод в ескалирането на сблъсъците. Датата 12 май е избрана в знак на отмъщение за смъртта на командира на ОНА Харун Алия, загинал в Скопие на 12 май 2010 г.

Груевски: Целта бяха молове и стадиони

Унищожихме една от най-опасните терористични групи на Балканите. Операцията бе проведена по един високо професионален начин. Това каза македонският премиер Никола Груевски по време на първата си публична изява след събитията в района на Куманово. Той нарече страхливци журналистите и политиците, които са изразили съмнения и критики относно професионализма при полицейската операция. Според него "8-те загинали полицаи са спасили живота може би на над 8000 души". "Голяма част от терористите са хора, които са участвали в нападението в Гошинце. Но част от тях са действали и в Близкия Изток. Те се смятат за една от най-опасните терористични групи на Балканите. Една от целите на нападението бе дестабилизация на Македония и масови убийства, чрез нападения в МОЛ-ве и спортни обекти", каза Груевски. Македония има сили да продължи напред и никой няма да я отклони от стратегическата й цел, каза още той. "Това не е македонско-албански конфликт, а битка на онези, които не пожелават нищо добро на държавата. Това вреди на всички", каза още той.

Албания и Косово зоват за сдържаност

Сърбия увеличи броя на полицаите на границата с Македония с още 450 бойци - гранични полицаи и военни от антитерористичните части. Премиерът на Сърбия Александър Вучич пък насрочи извънредно заседание на Бюрото за координация на службите за сигурност. Тирана и Прищина реагираха в един глас на събитията в Куманово. Външното министерство на Албания издаде призив за сдържаност, тъй като "допълнително влошаване на ситуацията няма да бъде в полза на стабилността и просперитета на Македония". Косовският външен министър призова "всички страни да намерят решение чрез политически диалог". Президентите и на двете страни изразиха тревога от събитията в Куманово.

ЕС обезпокоен от събитията

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан изрази безпокойство относно ситуацията в Куманово, предаде Интерфакс. "Аз призовавам властите и всички политически и обществени деятели към сътрудничество, за да се възстанови спокойствието и да се проведе пълно разследване на събитията по обективен и прозрачен начин в рамките на закона", заяви Хан. Той също така призова всички участници в събитията към "максимална сдържаност".

Върви се към неизбежна федерализация

Красимир Узунов, Агенция Фокус

Събитията в Куманово не са изненада за никого. През последната година в Македония нямаше никакъв парламентарен живот. Цялата страна беше обхваната от глобална политическа криза.

И старите служби за сигурност решиха да спретнат всичко това - компрометиращи за опозицията събития. Така, като и на изборите през 2011 г. Груевски подправи изборните резултати. Това предизвика в крайна сметка днешните вълнения, които всъщност започнаха още тогава. Сега те обхванаха 9 града - всички в Източна Македония. И това не е случайно.
Факт е, че тук се появиха партизански командири от АОК, участвали във войните през миналите години. Но причината за недоволството на албанците днес е по две причини.

Първата е в непълното прилагане на Охридския договор,а втората е, че клаузите на същия договор позволиха да се формира една албанска аристокрация, или олигархия, като искате го наречете, която днес виждаме в действията на "черните униформи" на сепаратистите. И това е преследването на крайната цел -признаването на албанците в Македония в "държавнотворен" народ. Така че това напрежение ще нараства тепърва. Премиерът Груевски, разбира се, ще се опита да го използва в своя полза:"Отечеството в опасност!" Но явно е, че Македания е приключила с кантонизацията. И предстои федерализацията.
За съжаление, България няма никаква позиция по въпроса.

Чернев стяга чета с наши и сърби

Българи се организират, за да се включат в боевете в македонския град Куманово, съобщи пред БЛИЦ бившият депутат от "Атака" Павел Чернев. Към тях щели да се включат и националисти от Сърбия. "Организираме се основно през социалните мрежи. Много наши момчета изявиха желание да помогнат на македонците. Там и в момента има много българи, от които за съжаление никой в правителството не се интересува. Решени сме да помогнем. Към Сърбия пътува и нашият брат Братислав Живкович. Той също води момчета, които ще се присъединят към нас", разкри Чернев.

София притеснена, службите на крак

Готвят Съвет по сигурността, МВР подсилва границата

София е притеснена от ситуацията в съседна Македония. Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев признаха, че са разтревожени от случващото се в Куманово.

"Службите ежечасно докладват за ситуацията. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата", каза министър-председателят вчера. "Тревожа се много от случващото се, притеснен съм", заяви и държавният глава по време на посещението си в Монголия. Според него трябва да се търсят решения и успокояване на ситуацията, за което вече имало признаци. Вицепремиерът Меглена Кунева пък поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. И съобщи, че предвиденото за днес посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими у нас е отложено.
Тревога от случващото се изрази и Външно.

Ведомството на Даниел Митов обяви, че се надява да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението и увеличаване на броя на пострадалите. "Пунктовете ни с Македония работят нормално, засега няма да се взимат никакви мерки за укрепване", казаха от пресцентъра на граничните сили. По неофициална информация обаче се обмисля подсилване на границата. Възможно е част от хората, изпратени в Свиленград и Малко Търново, да бъдат прехвърлени към Гюешево и Златарево. На този етап указанията към служителите са да извършват по-стриктни проверки и да са далеч по-наблюдателни по границата от обичайното.

Раздорите доведоха до жертви

Бойко Борисов, премиер

Бог да ги прости и действително още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и от проблемите в Македония се стигна до тези жертви. България е свикнала - от едната страна Украйна, Крим, от другата Косово, Сърбия, разпаднала се Югославия. Македония ни е много скъпа, много важна. Надявам се да се вземат в ръце и да си отрегулират държавата. Винаги съм казвал какво се прави, когато има недоверие поради една или друга причина или вмешателство в едно правителство. След това народът ти връща доверието. Сами се убеждавате всеки ден.

Българският модел е алтернатива на конфликтите

Лютви Местан, председател на ДПС

Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, а на Балканския регион, на целия ЕС, а случващото се там трябва да бъде урок за българските политици, които трябва да запазят етническия модел и гражданския мир. ДПС категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинствата, независимо в коя точка на света. С активното участие на ДПС в България е изграден уникален не само за Балканския регион, но и за Европа, етнорелигиозен модел на толерантност. Събитията в Куманово актуализират стойността на българския етнически модел. Ние, политиците, сме длъжни да бъдем умни, а това означава да бъдем отговорни. Надяваме се политическата криза в Македония да се овладее час по-скоро, за да не прерасне в по-опасен етнически конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай