Драма в Турция. Оцелява ли Ердоган?

Пада подкрепата му според проучванията

Драма в Турция. Оцелява ли Ердоган? | StandartNews.com

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция ще събере 27,7 процента от гласовете при избори днес. Това бележи значителен спад в сравнение с изборите през 2018 г., според скорошно проучване на ORC Research.

Опозиционната националистическа "Добра" партия от друга страна е повишила популярността си до 20,6 на сто, според проучването, проведено сред 4620 души в 45 провинции между 1 и 5 юни.

На анкетираните беше зададен въпросът „За коя партия бихте гласували, ако има парламентарни избори тази неделя?“ Около 27,7 процента от анкетираните заявиха, че биха гласували за ПСР, което отбелязва спад от 0,7 процента в сравнение с резултатите от проучването от май.

Около 23,8 процента изразиха подкрепата си за основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Прокюрдската Народно-демократична партия (НДП) получава 7,5 на сто, а Партията на националистическото движение (ПНД) е с 7,1 процента. Тъй като новият изборен закон намали изборния праг от 10 на 7 процента, и двете партии биха имали право да спечелят места в парламента при този сценарий.

Турските парламентарни избори през 2023 г. са планирани да се проведат на 18 юни 2023 г. заедно с президентските избори на същия ден.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай