Дигитални близнаци спасяват живота на Земята

Ще ни помагат да прогнозираме екстремни природни явления

Дигитални близнаци спасяват живота на Земята | StandartNews.com

Учени разработват дигитални близнаци на земното кълбо. Единият ще представя най-екстремните метеорологични ситуации, а другият - нормалната прогноза за времето. Проектът се нарича „Дигитална Земя“, а амбицията е първите резултати от него да са видни още тази година, съобщи БНР.

В специално интервю за "Изотопия" д-р Петер Бауер от Европейския център за средносрочни прогнози за времето обясни, че целта на проекта е да се правят много по-точни метеорологични прогнози и симулации за потенциални катастрофични събития.

Така държавите ще могат да изработят план за действие спрямо предстоящия природен катаклизъм, с което ще се предотврати смъртта на много хора и ще се намалят щетите. Сред останалите цели е да се предвиждат природни явления, които да ни помогнат дори да изберем перфектното време за лятна или зимна ваканция.

„Дестинация Земя“ е нова дейност, започната от Европейската комисия, която се финансира от фонда „Цифрова Европа“. Става дума за много голяма инициатива, свързана с цифровизацията, в която се включват различни проекти за мощни компютри, киберсигурност и други ключови цифрови иновативни аспекти.

Идеята е чрез иновативните методи да решим какво можем да направим сега, но с поглед към бъдещето и климатичните изменения. Можем например да направим прогнози за определени екстремни събития, свързани с времето.

Това, разбира се, е нещо, което правим и сега, но „Дестинация Земя“ цели да ги издигне на изцяло ново ниво. Проектът е част и от европейската Зелена сделка, която Комисията постигна през декември и има за цел да направи Европа въглеродно неутрален континент до 2050 година. 

Проектът ще се използва практически от три европейски агенции, които участват в него по различен начин и работят по различни аспекти на темата.

В него, както и името подсказва, ще създадем два модела на земното кълбо, единият от които ще бъде посветен на екстремните климатични явления, а другият – на реалните прогнози.

Чрез „Дигитални близнаци“ ще имаме информация за всички климатични явления на Земята, както и за случващото се в земните недра. Така ще има възможност за сравнение, а изгледът ще бъде като при компютърна игра.

 Симулациите ще ни дават много добра виртуална представа за случващото се. Ще използваме цялата база данни от сателитите, мобилните телефони и дори автомобилите, за да създадем максимално реалистичен образ на дигиталните близнаци.

Целият проект ще продължи седем до десет години, а може би по-дълго. 

Това ще зависи от резултатите, които постигнем с времето. Надявам се да имаме и надграждане на първоначалните фази например от геофизични екстремни събития като изригването на вулкани и земетресенията. С времето искаме да добавим специално наблюдение на океаните, както и на видовото разнообразие.

Просто с всяка нова фаза ще добавяме възможности и ресурси, каза д-р Петер Бауер. .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай