Децата бежанци от Сирия достигнаха 1 млн.

През 2013 България е приютила 225 сирийски деца

Децата бежанци от Сирия достигнаха 1 млн. | StandartNews.com

София. Един милион достигна броят на децата бежанци от сирийската криза, съобщиха от УНИЦЕФ и агенцията за бежанците към ООН. 

„Милионното дете бежанец не е просто поредното число", заяви Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. „Това е съвсем реално дете, изтръгнато от своя дом и може би дори от семейството си, изправено пред ужаси, които едва сега започваме да съзнаваме".

„Всички трябва да споделим този срам", каза Лейк, „тъй като, въпреки че работим, за да облекчим страданията на засегнатите от кризата, световната общност се провали в своята отговорност за това дете. Длъжни сме да спрем и да се запитаме, с цялото си съзнание, как можем да продължим да се проваляме пред децата на Сирия".

„Под заплаха е поставено оцеляването и благосъстоянието на цяло поколение невинни", изтъкна Върховният комисар за бежанците на ООН Антонио Гутерес. „Младите хора в Сирия губят своите домове, членове на семействата си и своето бъдеще. Дори след като преминат границата и се озоват на безопасно място, те остават травматизирани, потиснати и нуждаещи се от искра надежда".

Според двете агенции децата съставляват половината бежанци от сирийския конфликт. Повечето от тях са пристигнали в Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. Все повече сирийци бягат в Северна Африка и Европа.

Шепа сирийски мъже, жени и деца са стигнали и до България в търсене на убежище. През първото полугодие на 2013 г. в Държавната агенция за бежанците са подадени 743 молби за закрила, включително от 225 деца.

Последните данни сочат, че над 768 000 сирийски деца бежанци са на възраст под 11 години.

В самата Сирия, според Службата на Върховния комисар за правата на човека, по време на конфликта са убити около 7 000 деца. По експертни оценки на ВКБООН и УНИЦЕФ вътрешно разселените деца в Сирия са над 2 милиона.

Физическите несгоди, страхът, стресът и травмите на толкова много деца са само част от кризата на хуманността. Двете агенции изтъкват и други заплахи, тегнещи върху децата бежанци, включително детски труд, преждевремнни бракове и опасност от сексуална експлоатация и трафик. Над 3 500 деца в Йордания, Ливан и Ирак са преминали сирийската граница непридружавани или разделени от семействата си.

Като част от най-голямата хуманитарна операция в историята ВКБООН и УНИЦЕФ мобилизират подкрепа за засегнатите семейства и деца.

Тази година например над 1,3 милиона деца в бежански или приемни общности в съседните страни са имунизирани срещу морбили с подкрепата на УНИЦЕФ и нейните партньори. Близо 167 000 деца бежанци са получили психологическа помощ, а над 118 000 деца имат възможност да продължат образованието си в учебни или извънучебни форми и над 222 000 души са осигурени с доставки на вода.

ВКБООН е регистрирал всяко от тези 1 милион деца, давайки им самоличност. Агенцията съдейства за издаването на удостоверения за раждане на децата, родени в изгнание, предпазвайки ги от това да станат лица без гражданство. ВКБООН също така полага усилия всички бежански семейства и деца да живеят в една или друга форма на безопасно убежище.

Въпреки това има още много за правене, заявяват двете агенции. Регионалният план за отговор на кризата със сирийските бежанци (Syria Regional Refugee Response Plan), предвиждащ 3 милиарда щатски долара за решаване на най-острите нужди на бежанците до декември тази година, понастоящем е финансиран едва на 38 процента.

Поискани са над 5 милиарда щатски долара за преодоляване на сирийската криза с нейните критични потребности от образование, здравеопазване и други услуги за децата и непълнолетните членове на приемните общности. Необходимо е да се предоставят повече средства за изграждането на здрави мрежи за идентифициране на деца бежанци в риск и осигуряване на подкрепа за тях и приемните общности.

Но повечето средства са само част от мерките за посрещане на нуждите на децата.

Като се има предвид, от една страна, че са нужни интензивни усилия за намиране на политическо решение на кризата в Сирия, от друга страна, страните по конфликта са длъжни да спрат действията срещу цивилното население и да прекратят вербуването на деца. Необходимо е да се осигури възможност на децата и техните семейства за безопасно напускане на Сирия и границите трябва да останат отворени за сигурно преминаване.

Лицата, които не изпълняват тези задължения по международното хуманитарно право, следва да носят пълна отговорност за своите действия, посочват двете агенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай