Демокрацията изяде 30 млн.жители на Източна Европа

След три десетилетия на демокрация сме свидетели на безпрецедентна демографска катастрофа

Демокрацията изяде 30 млн.жители на Източна Европа | StandartNews.com

След три десетилетия на демокрация сме свидетели на безпрецедентна демографска катастрофа, която сполетя страните от Източна Европа, след краха на комунистическата система и края на Студената война. Това пише Ядранка Полович от Geopolitical News в материал за Democracy and Demography, цитиран от агенция "Фокус".

Веднага след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г., имаше масово изселване на хора от Източна Германия, Полша и Унгария към западноевропейските страни. Гражданите на тези страни отидоха на Запад в търсене на по-висок доход - процес, който продължава и до днес и обхваща всички страни от бившия социалистическия лагер.

В резултат на новото „преселение на народите“ в Западна и Северна Европа загубите на хора в Източна Европа са значително по-големи от загубите в двете световни войни. През последните 30 години Румъния е загубила 14% от населението, Молдова 16.9%, Украйна 18%, Босна и Херцеговина 19.9%, България и Литва 20.8%, Латвия 25.3% от населението. 

Основният удар върху демографията обаче бе нанесен от емиграцията на населението, особено на най-младата, активна и квалифицирана група. Така децата, пенсионерите и хората, неспособни активно да търсят работа в чужбина, остават в „родината“. И всичко това въпреки факта, че в 40 следвоенни години в източноевропейските страни все пак имаше бавно, но постепенно нарастване на населението.

Според ООН всичките десет най-застрашени държави в света се намират в Източна Европа. Това са България, Румъния, Полша, Унгария, балтийските републики и всички страни от бивша Югославия, както и Молдова и Украйна. Според демографските прогнози до 2050 г. населението на тези страни ще намалее с още 15-23 процента.

Това означава, че населението в България ще бъде намалено от седем на пет милиона, в Латвия от два на 1,5 милиона. Смъртоносната комбинация от три фактора - ниска раждаемост, висока смъртност и масова емиграция - е причината за тази катастрофа

Междувременно Източна Европа продължава да губи своите златни кадри - професионалисти и млади хора. От влизането си в ЕС през 2004 г. 5000 лекари, предимно под 40-годишна възраст, са напуснали само Унгария.

В страната липсват и инженери и техници, които също са се изселили в Австрия, Германия и други западноевропейски страни. Стотици хиляди медицински сестри, дърводелци, ключари и квалифицирани работници са се преместили от Полша, Румъния, Сърбия и Словакия на Запад.

Но най-трагичните последици от посткомунистическия крах преживя Украйна - някога една от най-развитите републики на СССР. В началото на 90-те години Украйна имаше 52 милиона население, а сега това число не надвишава 42 милиона. Според прогнозите на Киевския институт по демография, до 2050 г. Украйна ще има по-малко от 32 милиона население.

Може ли да се насърчи увеличаването на раждаемостта сред европейците? Демографите са убедени, че това не е възможно нито в Западна, нито в Източна Европа. Но по различни причини.

В западната част на континента стандартът на потребление е толкова висок, че всяко ново дете нарушава този стандарт, докато в Източна Европа работят други механизми: бедността, липсата на възможности и разрушаването на семейните отношения, правят раждането на деца нежелателно.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай