Червен код за нестихващи валежи във Великобритания

Червен код за нестихващи валежи във Великобритания | StandartNews.com

Лондон. Ветрове със скорост до 160 км в час и нова порция порои предизвикаха хаос в цяла Великобритания вчера, докато хиляди домакинства все още бедстват заради прелялата река Темза в южната част на страната. Бурята в сряда вечер спряха влакове, затвориха магистрали и оставиха 130 000 сгради без ток из цялата страна. За вчера и днес пък прогнозата предвиждаше да се излее дъжд, колкото за цял месец. Специалисти предупредиха, че последствията от лошото време може да държат страната месеци.

 


Ураганните ветрове удариха най-силно Уелс, където 80 000 домакинства останаха без ток. Вятърът отнесе покриви, събори дървета и множество жици. Движението на влакове по десетки жп линии бе спряно заради наводнени релси или прекъснати електропроводи. Хиляди пътници пък се оказаха блокирани във влакове, които спрели принудително заради бедствието. Стотици пътници са прекарали няколко часа във влак от Лондон за Единбург в сряда вечер, след като електрозахранването било прекъснато. Друг влак спрял в района за пет часа, а аварийното осветление и отопление издържало само 30 минути, разказаха пътници.

 


Лошото време взе и жертви. Пенсионер на около 70 години загинал, след като бил ударен от ток, докато се опитвал да премахне дърво, паднало върху жици. 33-годишен мъж пък е загинал на магистрала в Чешир. Мъжът се опитал да избегне паднало на пътя дърво, но се ударил в друг автомобил.

 


Бедственото положение се очаква да продължи и през следващите дни заради бури, идващи от Атлантическия океан. За четвъртък и петък метеоролозите предупредиха британците да очакват дъжд, колкото за цял месец. В Северна Ирландия, южна Шотландия и северна Англия пък днес се очаква и сняг.

 


Дори да спре да вали, нивата на реките може да продължат да се покачват, тъй като почвата е напоена с вода, предупреждават експерти. Според специалисти, цитирани от в. "Дейли мейл", наводненията може да продължат да създават проблеми още няколко месеца. Причината е именно напоената почва и високите подпочвени води. Заради тях може да започнат да поддават основите на сгради, а канализационни тръби може да се спукат и да доведат до големи разливи на отпадни води. Обикновено тунелите са защитени с помпи от наводнения, но мазетата, основите на къщите и тръбите на канализацията, както и множество подземни кабели, могат да пострадат от наводненията, обясняват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай