Понеделник,

Чехия в международен скандал заради Хитлер

От: стандарт -
A
A
A

 

Издателство вкара Чехия в международен скандал след като публикува календар за 2021 година с лицата на 11 от най-известните нацисти, сред които фюрерът Хитлер, райхфюрерът Химлер и доктор Менгеле, пише The Telegraph.

Германският посланик в Прага заяви, че подобни неща са повече от неуместни. Израелският посланик там пък каза, че е шокиран и осъди действията на всички работещи в онлайн магазина, затова че продават календар с портрети на нациски престъпници.

Организация, която представлява жертви на холокоста подаде заявление с искане за образуване на съдебно дело с мотивите, че публикацията нарушава чешките закони, забраняващи дейността на организации, нарушаващи човешките права и свободи.

Външният министър на Чехия Ян Хамачек даде нарочна пресконференция, като определи отпечатването на календара като безвкусен и аморален акт.

Издателство „Наше Войско“ е специализирано в публикации на материали на военни и исторически теми. Независимо от критиките, директорът му заяви, че ще си продава изданието, защото то не пропагандира нациска идеология, а портретите били на значими фигури от историята.

Малко по-къъсно първият дипломат на Чехия обяви, че държавата разваля наемния договор с офиса на издателството, пише EADaily. Той заявил още, че скандалът ще предизвика и поправки в чешките закони, за да няма подобни случаи в бъдеще.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички