Цените на храните и петрола -във фокуса на ЕС

Разширяването на съюза няма да спре, смята Гергана Грънчарова

Цените на храните и петрола -във фокуса на ЕС | StandartNews.com

Люксембург

В Люксембург започва заседание на Съвета общи въпроси и външни отношения на ЕС. Българската делегация се води от министъра  по европейските въпроси Гергана Грънчарова. От името на България тя ще подпише Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Босна и Херцеговина, с което по същество завършва целия процес на европейски споразумения с държавите от Западните Балкани.

"След негативния вот в Ирландия Европейският съюз е особено мотивиран да даде ясен сигнал, че разширяването на Съюза няма да спре", заяви Грънчарова.

Заседанието в Люксембург е първия официален формат на министрите на външните работи на държавите членки след референдума за Лисабонския договор в Ирландия. Поради особената чувствителност на темата тя ще бъде обсъждана на неформалния работен обяд на министрите.

Според Гергана Грънчарова Съветът е постигнал в предвидените заключения много добър баланс между големите европейски цели  като разширяването с непосредствените проблеми на европейските граждани - увеличените цени на храните и петрола. Заключенията ще приветстват инициативата на Европейската комисия да разгледа въпроса за рестриктивна нормативна уредба в търговията на дребно.

"Цените на храните и петрола престават да са национален проблем и се превръщат в европейски", коментира министърът. Енергийната ефективност и пакета "Климат и енергетика" са част от дневния ред на заседанието. В заключенията на Съвета специално ще бъде отбелязана неотдавнашната министерска среща в София и срещата в Поморие на държавите, участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай