Бясна "реставраторка" превърна Исус в маймуна

Бясна "реставраторка" превърна Исус в маймуна | StandartNews.com

Мадрид. Осемдесетгодишна ентусиазирана испанка „реставрира” фреска на Исус Христос и я превърна в нещо повече приличащо на „рошава маймуна”, съобщава Би Би Си.

Фреската Ecce Homo (Ето, Човека) е дело на Елиас Гарсия Мартинез и се намира в Храма на милосърдието близо до Сарагоса от повече от сто години, допълни бТВ.

Жената била силно разстроена, че никой не се опитва да реставрира образа на божия син, повреден заради влагата, и буквално взела четката в свои ръце.

Властите заявяват, че жената е имала най-добри намерения, но въпреки това се надяват да успеят да поправят стореното, съобщава кореспондентът на Би Би Си Кристиан Фрейзър.

След като осъзнала какво е направила, бабата се свързала със заместник-кмета по културата в Сарагоса, който уредил среща с изкуствоведи, за да може да се изясни точно какви бои са били използвани за „реставрацията”.

„Ако не успеем да го поправим, навярно ще покрием стената с тапет на фреската”, обяснява кметът по културата Хуан Мариа Ойеда.

Специалистите не смятат фреската за изключително ценна, но за местните хора тя е от изключително значение.

Местният център за опазване на произведенията на изкуството е получил дарение от правнучка на жената, което смятат да използват, за да възстановят нормалния облик на Христос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай